Een candida-infectie

Experts aan het woord

Getty Images

Hoe gaan reguliere artsen en natuurartsen om met de verschijnselen die wijzen op een infectie, ook wel candidiasis genoemd? Wat is dan het verschil tussen candidiasis en het candida-syndroom? Helpt een dieet en zo ja, welk dieet moet je dan volgen?

M. de Graaf, voorzitter van de Candidiasis Stichting: "Ga naar een goede behandelaar."

"De Candidiasis Stichting is tien jaar geleden opgericht om mensen goede en betrouwbare informatie te geven over candida, het candida-syndroom en de behandelingen en therapieën daarvoor. Er wordt zoveel over geschreven en er is zoveel onduidelijkheid over, dat mensen door de bomen het bos niet meer zien. De een zegt dit, de ander zegt dat. Behandelingen en diëten vliegen over het internet en sommige daarvan doen meer schade dan goed."

"Wij hebben een lijst met betrouwbare genezers, zowel reguliere artsen als alternatieve artsen. Met onze informatie willen we ook bereiken dat huisartsen sneller de diagnose stellen en tot behandeling overgaan. Candida op macroniveau is wel bekend: een kankerpatiënt met sterk verminderde afweer kan ontzettend last krijgen van schimmels in bijvoorbeeld de mond. Candida op microniveau, het candida-syndroom, waarbij candida in het bloed zit, wordt niet erkend en de klachten die je daarvan kunt krijgen worden nog maar al te vaak afgedaan als 'psychisch'."

"En dat terwijl de aanwezigheid van candida in het bloed zo gemakkelijk is aan te tonen met een levend-bloed analyse. Hierbij wordt het bloed direct na afname onder de microscoop bekeken. Er wordt geen kleurstof toegevoegd, zodat bijvoorbeeld witte bloedcellen beoordeeld kunnen worden op zowel kwaliteit als activiteit. Heeft iemand last van candida, dan is dit in het bloed duidelijk zichtbaar als bolletjes of draden. Het is zo jammer dat de reguliere geneeskunde aan deze analyse voorbijgaat, omdat deze afwijkt van de 'normale' bloedanalyse met niet-levend bloed. Het is moeilijk om tot artsen door te dringen."

"Een van de manieren om candida de kop in te drukken, is het volgen van een speciaal dieet. Het is aangetoond dat in het bloed duidelijk minder candida voor komt na het volgen daarvan. Ook over diëten geeft de stichting voorlichting, want je moet echt niet zomaar elk dieet volgen dat je ergens leest. Naast het dieet kun je ook reguliere of homeopathische medicijnen en/of natuurgeneeskundige middelen voorgeschreven krijgen. Ook hier geldt: ga naar een betrouwbare behandelaar. Laat je bij klachten onderzoeken door mensen die er verstand van hebben."

Titi Koolsbergen, arts en natuurarts: "Een goed dieet vermindert de klachten."

"Als je mij vijftien jaar geleden zou vragen naar het candida-syndroom en een anti-candidadieet zou ik als reguliere arts een ander antwoord geven dan nu. In de reguliere artsenopleiding leer je daar niets over. Ook krijg je weinig informatie over het belang van voeding, en de invloed op de gezondheid. Je leert een diagnose stellen en behandelen volgens aloude wetenschappelijke inzichten en richtlijnen van de reguliere medische protocollen."

"Maar sommige, vooral 'vage klachten', zijn niet onder te brengen in die protocollen. Een reguliere arts komt dan niet verder dan stress of burn-out en de patiënt voelt zich vaak gemangeld tussen de aanwezige lichamelijke klachten en het 'niet bestaan' daarvan. Wie de moeite neemt om verder te kijken dan die geijkte protocollen komt uit bij prachtig onderzoek over gisten en schimmels en de invloed op onze gezondheid. Of lees 'Candidiosis' van F.C. Odds met 5700 literatuurverwijzingen naar regulier onderzoek over de effecten van candida op dieren en mensen."

"De gist candida komt bij iedereen in het lichaam voor. Het probleem ontstaat als de gist het te veel naar de zin heeft en verandert in een schimmel met zeer scherpe draadjes. Die doorboren het slijmvlies van de darmen, waardoor de schimmel in het bloed terechtkomt, gifstoffen aanmaakt en het immuunsysteem ondermijnt, met klachten als gevolg: het Candida Syndroom Op Microniveau (CSOM)."

"In dit proces speelt voeding een grote rol, want gisten en schimmels gedijen prima op suikers. Ook antibiotica kan het immuunsysteem nadelig beïnvloeden. Een dieet draagt bij de voedingsbodem voor die gisten te veranderen. Ik heb spectaculaire resultaten gezien bij mensen die een dieet volgden en na jaren vrijwel klachtenvrij waren. Wel is het belangrijk een persoonlijk dieet te laten opstellen en niet zomaar elk anti-candidadieet te volgen."

"In het algemeen kan ik wel drie pijlers noemen waarop zo'n dieet gebaseerd is: geen toegevoegde suikers, geen bakkersgist en geen geur-, kleur- en smaakstoffen. En geloof me, er blijft heel veel over dat je wel mag eten."

Marloes Aalbers, voorlichter van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS): "Laat je goed informeren."

"Elk mens heeft gisten en schimmels in zijn darmen. Dat moet ook wel, want die gisten en schimmels helpen onder andere de spijsvertering. Een van de gisten is de Candida Albicans. Deze komt bij de mens van nature in, of op, ons lichaam voor. Dit kan zijn op de huid en in de huidplooien, maar ook op slijmvliezen in de mond, vagina en de darmen. Normaal gesproken veroorzaakt Candida Albicans geen klachten. Maar door bepaalde omstandigheden kan de gist zich heel snel vermenigvuldigen en klachten veroorzaken."

"Denk aan luieruitslag bij baby's en in huidplooien bij mensen met overgewicht. Bekend is ook de vaginale infectie die gepaard gaat met jeuk en afscheiding. Vooral bij mensen met sterk verminderde weerstand kan de candida-infectie in de mond voorkomen. Deze vormen van candida, de candidiasis, zijn wetenschappelijk bewezen en er zijn goede geneesmiddelen en behandelingen voor."

"Het candida-syndroom wordt door de MLDS en de reguliere geneeskunde niet erkend. Wetenschappelijk onderzoek heeft nog niet overtuigend aangetoond dat er een verband is tussen candida en vage klachten als hoofdpijn, vermoeidheid en dergelijke. De MLDS waarschuwt dan ook voor allerlei diëten die van invloed zouden zijn op candida. Ook daarvan is het effect niet wetenschappelijk bewezen. We vinden het onverstandig als mensen zomaar een dieet gaan volgen, omdat het op langere termijn voor ernstige tekorten kan zorgen."

"Bij vragen over diëten, verschijnselen of aandoeningen zeggen we altijd: ga naar je huisarts en laat een goede diagnose stellen. We zijn een onafhankelijke stichting, die zich richt op wetenschappelijk aangetoonde diagnosen en behandelmethoden, maar we raden niets aan, of af. Per maand krijgen we enkele vragen over candida en wordt ook vaak advies gevraagd over mogelijke behandelingen. We zeggen altijd: als je denkt aan een alternatieve therapie, laat je daarover dan heel goed informeren."