Hoe behandelt u een vaginale schimmelinfectie?

Crèmes, tabletten of pillen

Als u ineens veel meer of minder afscheiding hebt of wanneer deze van geur of kleur verandert, kan het zijn dat u een schimmelinfectie heeft. Meestal gaat dit vanzelf over, maar u kunt er ook iets tegen doen. Slikken of smeren tegen schimmel.

De behandeling van een vaginale schimmelinfectie bestaat uit een crème of tablet. Sommige middelen kunt u zonder recept bij de apotheek of drogist kopen, andere zijn alleen verkrijgbaar op doktersrecept.

Vaginale tabletten en crème werken even goed. De tablet heeft als voordeel dat u het maar één keer hoeft te gebruiken, maar het helpt niet bij jeuk aan de schaamlippen. En dat doet de crème wel. Die brengt u gedurende zes dagen aan in de vagina (een keer per dag) en kunt u eventueel op de schaamlippen smeren (twee keer per dag) als u jeuk hebt.

Zowel met de tablet als de crème moeten de klachten binnen een paar dagen verminderen en met een week over zijn.

Zelf doen

Om schimmelinfecties te voorkomen of het herstel te versnellen, kunt u een aantal dingen proberen:

 • Was uw vagina niet met zeep. Spoel met lauw water onder de douche. De binnenkant van de vagina reinigt zichzelf.
 • Vermijd strakke of synthetische broeken.
 • Blijf niet te lang met nat ondergoed of zwemgoed rondlopen.
 • Vermijd inlegkruisjes of vervang deze regelmatig.
 • Verschoon regelmatig uw maandverband of tampon als u ongesteld bent.
 • Neem de tijd om opgewonden te raken voor geslachtsgemeenschap of gebruik zo nodig een (neutraal) glijmiddel.

Naar de huisarts

De schimmelinfectie gaat niet altijd zomaar over. In sommige gevallen is het dan ook beter om naar de huisarts te gaan. Bijvoorbeeld als u:

 • Jonger bent dan zestien jaar.
 • Diabetes hebt.
 • Langdurig antibiotica gebruikt.
 • Medicijnen gebruikt die het immuunsysteem onderdrukken.
 • Het afgelopen jaar meer dan drie keer een vaginale schimmelinfectie hebt gehad.
 • Problemen hebt gehad met eerdere behandeling die onvoldoende werkte.
 • De overgang achter de rug hebt.
 • Gele, groene en/of sterk ruikende afscheiding hebt. 
 • Ook andere klachten hebt die kunnen wijzen op een soa.

De huisarts kan u dan een ander antischimmelmiddel voorschrijven. Naast de vaginale tablet en de crème, zijn er ook nog middelen om oraal (via de mond) in te nemen.

Herhaling

Bij steeds terugkerende infecties wordt soms ook gedurende langere tijd een vaginale tablet of capsule voorgeschreven. U neemt de tablet dan iedere maand op de vijfde dag na het begin van de menstruatie om te voorkomen dat de schimmel terugkeert. Daarnaast kunt u vaak een herhaalrecept krijgen, zodat u bij een terugkomende schimmelinfectie direct kan beginnen met behandelen.

En de partner?

Behandeling van uw partner is alleen nodig als hij zelf ook last heeft. Een schimmelinfectie is geen seksueel overdraagbare aandoening. Daarbij heeft iedereen deze schimmel al op de huid en slijmvliezen. Bij klachten zoals uitslag of jeuk aan de penis kan eventueel de uitwendige crème gebruikt worden.

Houd er wel rekening mee dat vaginale tabletten en crème het rubber van een condoom kunnen beschadigen. Tijdens, en tot twee dagen na de behandeling is een condoom dus minder betrouwbaar.

2 Comments

Door fpo (niet gecontroleerd) op ma, 21-8-2017 - 10:00

Jammer dat er weer niets verteld wordt over de oorzaak. Schimmels komen voort uit een te zoet bloed, oftewel bij langdurige consumptie van suikers en/of alcohol. Die twee factoren zorgen voor een belasting van o.a. de alvleesklier, waardoor de insulinehuishouding het meer en meer laat afweten.
Wanneer er teveel suikers opgeslagen zijn in het weefsel, overal in het lichaam eigenlijk, dan gaan al aanwezige schimmels zich eraan voeden en zo worden hun kolonies groter en groter, tot uiteindelijk een infectie ontstaat, waar dan ook.
Dus als je werkelijk de oorzaak wilt wegnemen van dot soort klachten, dan dien je de consumptie van suikers en/of alcohol compleet te stoppen. Ik zeg expliciet compleet, omdat wanneer je nog suikers toelaat in je consumptie, er altijd nog effect van de schimmels overblijft, waardoor klachten zich heel makkelijk zullen herhalen, en herhalen. De klacht verdwijnt pas echt definitief na een complete suikerstop....

Door Louise Bok (niet gecontroleerd) op zo, 20-8-2017 - 19:01

Biologische, links gedraaide yoghurt smeren, werkt ook prima. Een recept van mijn vroegere huisarts. Baat het niet, het schaadt ook niet. Wel raadzaam, het van te voren uit de koelkast te halen.....