Niet langer last van vaginale droogheid

Doorbreek de vicieuze cirkel

Getty Images

Vaginale droogheid is niet iets wat u makkelijk bespreekt. Veel vrouwen blijven hierdoor met pijnlijke en vervelende klachten zitten. Onnodig, want er is iets aan te doen.

Vaginale droogheid komt bij ongeveer 30 procent van de vrouwen voor. Het veroorzaakt pijn bij het vrijen, jeuk en irritatie.
[ITEMADVERTORIAL]

Hormoonschommelingen

Het ontstaat door hormoonschommelingen, bijvoorbeeld tijdens de menstruatie, na de overgang of door het gebruik van een anticonceptiepil. Andere redenen zijn: een verlaagde weerstand, medicijngebruik of een verminderde seksuele opwinding.

Dit laatste kan zorgen voor een vicieuze cirkel. Doordat u pijn verwacht tijdens het vrijen, raakt u minder opgewonden. Als u minder opgewonden bent, wordt de vagina niet vochtig. Uit angst voor pijn kunt u zelfs onbewust uw bekkenbodemspieren aanspannen. Dan doet vrijen pijn. Op die manier verergeren de klachten zich steeds meer.

Glijmiddel

Een glijmiddel is een tijdelijk hulpmiddel om vaginale droogheid en pijn bij het vrijen op te heffen. Omdat de meeste glijmiddelen vrij lang werken, is het mogelijk ze van te voren aan te brengen. U brengt het niet inwendig aan, maar rondom de opening van de vagina.

Het werkt het beste als de partner ook glijmiddel aanbrengt op zijn penis. Gebruik een glijmiddel op waterbasis. Een glijmiddel op oliebasis kan een vaginale infectie geven en wanneer u condooms gebruikt, kunnen deze poreus worden. Er zijn ook condooms met glijmiddel op de markt.

Bevochtigingsgel

Een bevochtigingsgel werkt langer dan een glijmiddel. U brengt het eens in de drie dagen in de vagina aan. De gel bevochtigt langdurig de inwendige vagina. Hierdoor blijft de conditie van de vagina optimaal. Hierdoor kan het langdurig resultaat geven.

Diverse glijmiddelen en bevochtigingsgel zijn verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Daarnaast zijn er ook voedingssupplementen die droogheid tegengaan. Mochten de problemen lang aanhouden, dan is het verstandig om een bezoek aan uw huisarts te brengen. Deze kan u eventueel ook een hormoonkuur voorschrijven.

Auteur