De vouwbare smartphone: topidee of gimmick?

Getty Images

Half februari 2020 introduceerde smartphonegigant en marktleider Samsung de nieuwe Galaxy Z Flip, een zogeheten 'opvouwbare' smartphone. Waarom zou je zo'n plooibaar geval willen hebben?

De klaptelefoon kennen we nog uit de jaren '90. Maar deze nieuwe incarnatie ziet er heel anders uit. De nieuwste Samsung Galaxy Z Flip heeft een 6,7 inch aanraakbaar oled-scherm dat halverwege in twee plooit. Wat vooral opvalt is dat Samsung ultradun buigbaar glas gebruikt, tot nu toe brachten fabriekanten hun vouwtelefoons uit met plastic uitvoering.

Waarom een vouwbare telefoon?

Het grote voordeel aan de vouwbare telefoons is dat de makers met het formaat kunnen spelen. Zo bestaan er twee soorten: smartphones die in de lengte plooien, en smartphones die juist in de breedte gaan. Beiden kennen hun eigen voordelen:

  • De modellen die in de breedte dichtklappen als een boek hebben dubbel zoveel scherm voor hetzelfde formaat als een gewone smartphone. Zo kan je een soort kleine tablet in je broekzak stoppen.
  • De telefoons die in de lengte vouwen, zoals de nieuwe Samsung Galaxy Z Flip, zijn dichtgeklapt kleiner dan een gewone smartphone. Je kan hem ook deels opvouwen en neerzetten om bijvoorbeeld handenvrij te videobellen.

Het oog wil ook wat

Groter scherm, of kleiner toestel: hoe dan ook ziet zo'n vouwbare telefoon er gewoon heel mooi uit. Dat is ook een belangrijke reden voor het verder onderzoeken van deze technologie. Smartphones zijn zo ingeburgerd, zoiets persoonlijks geworden, dat men graag met een fraai model voor de dag komt. Bovendien zijn de meeste hedendaagse smartphones ZO goed, dat gebruikers weinig reden hebben om een nieuwe te kopen - tenzij de oude stukgaat. Innoveren is voor producenten daarom big business.

Niet enkel goed nieuws

De vraag is wel of de foldable smartphones wel even duurzaam en stevig zijn. Recensenten maakten per ongeluk testmodellen stuk van de vorige vouwbare smartphone van Samsung die ze toegestuurd kregen, omdat er onduidelijkheid was over een beschermlaagje op het scherm de telefoon. Met name jongeren lopen regelmatig rond met barsten in hun scherm. In onvolwassen handen zou zo'n vouwbaar kunstwerkje dus snel kunnen sneuvelen.

Samsung beweert dat je de nieuwe Galaxy Z Flip zo’n 200.000 keer kan open- en dichtmaken zonder problemen. Als je ongeveer je smartphone 100 keer ontgrendelt per dag, kan je dus iets meer dan vijf jaar van deze telefoon genieten. Of die claim echt klopt, zal nog moeten blijken.

Bron: AD

Auteur