Fraudehelpdesk ziet aantal slachtoffers van datingfraude toenemen

Getty Images

Door de opkomst van internet en social media is het mogelijk om wereldwijd contact met elkaar te onderhouden. Zo kunt u een ander leren kennen via het internet of vindt u hier uw droompartner. Helaas kent dit ook een aantal gevaren waar u van bewust moet zijn.

U heeft online uw droompartner gevonden. Diegene heeft alles waar u naar op zoek bent in een persoon. Toch blijven deze vragen steeds in u opduiken: spreek ik wel écht de persoon die op het profiel staat en doet hij/zij zichzelf niet voor als iemand anders?

Uw potentiele partner woont in het buitenland en wil u graag bezoeken. Hij of zij vertelt dat er nog een aantal financiële zaken moeten worden geregeld voordat het afspreken überhaupt zal lukken. Uw partner heeft uw hulp nodig om deze geldzaken te kunnen regelen. Ook garandeert hij/zij dat u het geld gelijk terug ontvangt, zodra de bankrekening weer geopend is. De geldzaken van uw partner duiken steeds vaker op in het gesprek, en u wordt steeds weer gevraagd om hulp.

Misschien zijn de alarmbellen inmiddels al bij u afgegaan. Of heeft u de signalen genegeerd omdat u de liefde van uw leven niet wil kwijtraken. Indien de bovenstaande omschrijving overeenkomt met uw eigen situatie, dan heeft u mogelijk te maken met datingfraude.

Tips

•    Indien u wantrouwen heeft over de situatie en u niet precies weet hoe u met de situatie om moet gaan, kunt u telefonisch contact opnemen met de medewerkers van de Fraudehelpdesk. Zij zullen u stap voor stap begeleiden: 088 – 786 73 72.
•    Geld overmaken aan personen die u niet persoonlijk heeft ontmoet wordt zwaar afgeraden.
•    De foto’s die u ontvangt van uw partner kunt u online checken.
•    Indien u zelf geen slachtoffer bent, maar u wel iemand kent uit uw omgeving die hier mee te maken heeft, kunt u de wegwijzer van ‘Slachtofferhulp Nederland’ gebruiken.

Wat is datingfraude?

Ieder jaar worden duizenden mensen slachtoffer van datingfraude. Oplichters doen zich voor als datingpartner en vragen om financiële hulp. Fraudehelpdesk meldt dat er in de eerste halfjaar van 2020 al € 2.350.000 aan schade is gemeld. De oplichters gaan wereldwijd aan de slag. Zij maken neppe profielen aan en pakken van het internet foto’s van mannen of vrouwen. Zij beheren het profiel en doen zich voor als diegene. Vervolgens benaderen zij een potentieel slachtoffer en zorgen zij ervoor dat de slachtoffer verliefd wordt. Wanneer het gelukt is de slachtoffer verliefd te maken, vraagt de oplichter om geld.

Financiële zaken

Vaak gebruikt de oplichter zijn/haar financiële situatie om geld van de slachtoffer te vragen, zoals door te zeggen: ‘Ik zou willen komen, maar ik zit financieel te krap om een ticket te kopen.’ Of: ‘Ik had een tijdje geleden een ongeluk gehad en ik moet de ziekenhuisrekening hier nog van betalen voordat ik kan komen’. Daarnaast gebruiken oplichters ook als excuus dat zij tijdens het ongeluk hun bankpassen verloren zijn geraakt en hierdoor geen toegang meer hebben tot hun banktegoeden. Dit zijn nog maar een beperkt aantal voorbeelden van smoezen die door oplichters worden gebruikt. De oplichters vragen aan het begin kleine bedragen. De bedragen worden naarmate de tijd verstrijkt steeds groter. Wanneer de oplichters merken dat aan hun betrouwbaarheid wordt getwijfeld, zullen zij u wijsmaken dat de twijfel nergens voor nodig is. Er worden allerlei vervalste identiteitsbewijzen gebruikt om hun ‘verhaal’ te ondersteunen. Het komt vaak voor dat de slachtoffers ondanks hun twijfels doorgaan met het overmaken van geld. Zij willen niet riskeren om de aandacht die zij van hun ‘partner’ krijgen te verliezen. Indien zij geen geld meer sturen, kan dit een einde zijn van de relatie: zij krijgen hun liefde van hun leven niet te zien en/of krijgen (een deel van) het geld niet terug.

Gevolgen van datingfraude

De gevolgen van datingfraude zijn ernstig: de slachtoffers hebben niet alleen financieel verlies, maar leiden ook aan emotionele schade. Zij moeten hun gewenste toekomst met hun ‘droompartner ’in één keer wegwissen en normaal doorgaan met hun leven. Terwijl het verlies moeilijk is om te verwerken. De slachtoffers lopen vaak rond met een schuldgevoel en schaamte. Zij zijn bang om veroordeeld te worden door de mensen in hun omgeving. Soms komt het zelfs voor dat de slachtoffers zich tijdens de relatie in de schulden hebben gewerkt om hun geliefde financieel te kunnen ondersteunen. Door deze situatie verliezen zij hun vertrouwen in de mensheid en gaan zij zich isoleren. De gevolgen van datingfraude kunnen nog jaren een rol blijven spelen in het leven van de slachtoffers, als hier niet goed mee wordt omgegaan.

Samenwerking

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, het ministerie van Justitie en Veiligheid, de Politie, Slachtofferhulp Nederland, de Fraudehelpdesk en Match Group werken samen aan een campagne om 40-plussers te waarschuwen voor datingfraudeurs.

Meer lezen over datingfraude: klik hier.

Auteur