Misbruik met WhatsApp verviervoudigd

Getty Images

Tijdens de corona-crisis hebben criminelen hun speelveld verlegd. Inbraken zijn, nu veel mensen thuiswerken, gevaarlijk geworden. Veel oplichters zoeken nu hun heil in online fraude.

Het aantal gevallen van WhatsAppfraude explodeert, zo blijkt uit de cijfers van de Fraudehelpdesk.  Op 1 oktober van dit jaar zijn er al 9.605 meldingen ontvangen. Dat is bijna een verviervoudiging ten opzichte van heel 2019: het wordt zo langzamerhand een ware plaag. In totaal werden 1.154 van deze mensen daadwerkelijk slachtoffer. Zij werden opgelicht voor - in totaal - een bedrag van 3,3 miljoen euro.

Vertrouwen winnen, daarna toeslaan

Volgens Marloes Kolthof van de Fraudehelpdesk gaan de oplichters zeer geniepig te werk. ,,Sommigen bellen eerst de persoon op wiens identiteit ze willen imiteren. Ze zeggen vervolgens niets, maar nemen wel de stem van diegene op. Mocht een slachtoffer wantrouwend zijn en het zogenaamde nieuwe nummer opbellen, hoort die persoon zijn eigen zoon of dochter zeggen: ‘Hallo, met wie spreek ik?’ Dat werkt natuurlijk enorm overtuigend.”

In 242 van de 9605 gevallen wisten de oplichters zelfs het hele WhatsAppaccount van het slachtoffer te hacken. Ze doen net alsof ze een WhatsAppaccount overzetten naar een andere telefoon. Whatsapp verstuurt vervolgens een verificatiecode naar het oude nummer, maar ook die code ontfutselen de oplichters weer. Ze hebben dan iemands volledige contactenlijst in handen.

Ambtenaren ook regelmatig opgelicht

Ook de overheid heeft hier last van. Laatst nog waarschuwde men om geen verificatiecodes af te staan. Toch werden afgelopen week maarliefst twaalf ambtenaren van Buitenlandse Zaken slachtoffer.

Bron: De Gelderlander, Twitter

Auteur