Te weinig kennis van digitale veiligheid

Getty Images

Nederlanders vinden van zichzelf dat zij goed op de hoogte zijn van hun digitale veiligheid. Ze schatten de kans laag in (tien procent) dat zij schade zullen ondervinden van online risico. In werkelijkheid is het aantal politie-aangiftes van cybercrime in het afgelopen jaar met 66 procent gestegen. Ondernemers en kennisinstellingen kregen te maken met gijzelsoftware. De economische schade is flink gestegen.

Dat blijkt uit Veilig Online 2020 in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Uit het onderzoek blijkt een verschil tussen Nederlanders die echt op de hoogte zijn en degene bij wie de digitale wereld onderdeel is van het sociale leven. De eerste groep deelt liever niet te veel informatie over zichzelf. De tweede groep is niet altijd op de hoogte van de digitale risico's en vinden het geen probleem persoonlijke informatie online te delen.

Spoofing

De kennis van ouderen is vaak minder up-to-date, maar zij onderschatten hun eigen kennis en overschatten daarmee  het gevaar. Een voorbeeld van niet up-to-date kennis is een nieuwe ontwikkeling als spoofing. Daarbij sturen criminelen een e-mail, sms of Whatsapp-bericht onder een valse identiteit om aan geld of informatie te komen. Ouderen zijn later bekend met dit fenomeen en daarom richten criminelen zich vaker op ouderen. Jongeren zijn vaak beter op de hoogte van de nieuwste cybercrime-ontwikkelingen, maar zij onderschatten hun persoonlijke gevaren. Hierdoor worden ook zij slachtoffer van internetcriminaliteit.

Auteur 
Bron 
  • Motivaction