Thuiskopieheffing omhoog, telefoonverkopers willen ander systeem

Getty Images

De thuiskopieheffing: een fossiel uit vervlogen tijden, toen Nederlanders nog massaal cd's en dvd's kopieerden en aan elkaar doorspeelden. Het terrein van de muziekindustrie is inmiddels grotendeels verlegd naar online, maar de heffing is gebleven. Tijd voor verandering, vinden telefoonverkopers.

De heffing voor 'thuiskopieën' gaat komend jaar omhoog. Deze heffing treft nu vooral consumenten die een nieuwe smartphone willen aanschaffen. De Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoedingen is uitgekomen op een verhoging van 4,70 euro naar 7,30 euro. Telefoonverkopers vragen minister Dekker nu nog eens kritisch naar het systeem te kijken, dat in hun ogen verouderd is.

De heffing stamt namelijk nog uit het tijdperk van de casettebandjes, en diende oorspronkelijk als vergoeding voor rechthebbenden omdat sommige luisteraars en kijkers illegaal muziektapes en videobanden kopieerden. Later kwam daar illegaal downloaden bij. De goeden, die wel hun materiaal legaal koopten, leden dus toen al onder de kwaden. Anno 2020 betalen consumenten ook de heffing vanwege het legaal offline opslaan van muziek, films en series. Dat kan echter alleen als er al voor een abonnement betaald wordt, en streamingdiensten betalen zélf al aan artiesten voor die functionaliteit. De heffing is daarmee dus een extraatje geworden, en geen compensatie voor verlies door 'criminaliteit'.

Ingehaald door de realiteit

Consumentenelektronicabedrijven vinden dat de 'krampachtige' bescherming van auteursrechten via deze regeling "steeds meer uit de pas loopt met de technische en economische realiteit", zo zegt Lotte de Bruijn, directeur van NLdigital namens meerdere producenten en importeurs. "Wij vinden het offline beschikbaar maken van muziek of series niet hetzelfde als een ouderwetse kopie. [...] In het ergste geval betaal je drie keer: één keer voor het abonnement op je streamingdienst, één keer heffing op de smartphone waarmee je streamt en dan nog extra opslag omdat die smartphone automatisch een back-up maakt in de cloud. Dat heeft niets meer te maken met geleden schade. Het lijkt zoeken naar manieren om geld te blijven innen terwijl de schade lang niet meer zo groot is als vroeger."

'Ja maar, Corona!'

Auteursrechtenorganisatie BumaStemra ligt dwars. Men wil gewoon geld blijven ontvangen. "Het kan toch niet zo zijn dat de componisten, tekstschrijvers en muzikanten juist in coronatijd hier de dupe van worden?", klaagt Robbert Baruch van BumaStemra. "Het is een paar euro op de honderden euro's die een smartphone kost."

Bron: RTL Nieuws

Auteur