Contactloos zakkenrollen is kinderlijk eenvoudig

Contactloos betalen zou veilig moeten zijn, maar is het totaal niet. Criminelen kunnen je bestelen door alleen maar langs je heen te lopen - met een buit die op kan lopen tot duizenden euro's.

Volgens banken is de limiet op een pas 25 euro, maar dat klopt niet helemaal. Die limiet geldt voor contactloos betalen zonder pincode. Als een dief dus je pincode heeft bemachtigd, kan hij van je stelen zonder je aan te hoeven raken.

Hij loopt langs je heen met een mobiel betaalapparaat. Hij hoeft alleen maar een bedrag in te voeren en de pincode (die vaak makkelijk over de schouder af te kijken is), en kan dat bedrag van je rekening afschrijven. Zo'n betaalapparaat is ook eenvoudig aan te vragen. Het werkt bij passen die los in de jas of broekzak zitten, maar ook als de pas los in een tas zit.

Beschermen van uw pas
De consumentenbond roept banken op om een einde te maken aan deze mogelijkheid. Consumenten voorlichten over het limiet, het limiet verlagen. Of het massaal uitdelen van speciale hoesjes dat voorkomt dat er geld van de rekening kan worden gehaald. Allemaal opties.

Zelf kun je je pas ook beschermen met iets van metaal. Denk aan een portemonnee met metalen behuizing of een stuk aluminiumfolie. Dit beschermt de NFC-chip in de kaart tegen uitlezing.

Bron(nen):

9 Comments

Door J.H.den Otter, Soest (niet gecontroleerd) op do, 11-2-2016 - 14:10

Toevallig was ik bij mijn ING bank en zei hem dat het contactloos betalen toch wel riskant was. Hij zei toen "dat kan ik voor u uitzetten". Als je internet bankiert kun je dit ook zelf. Dus indien u geen gebruik wilt maken van deze nieuwe betaalmethode, de bank regelt het zo voor u.

Door Elsie (niet gecontroleerd) op wo, 10-2-2016 - 17:52

Ja, iedereen kan toch bedenken dat criminelen op alles een antwoord vinden om er misbruik van te maken. en wat is er nou gemakkelijker dan dat contactloos betalen? NOoit gewild.
Als je je pas verliest, kan iemand ook gewoon gaan betalen met je pas, zonder dat er een haan naar kraait. EN voor wie is contactloos betalen eigelijk handiger?? Die 30 seconden d ie het kost om je pincode in te toetsen vind ik niet erg hoor.
En dan contact loos betalen en wel statie geld bon, zegeltjes van dit en dat sparen....dus wat maakt dat nou voor verschil.
Vragen om problemen is het, contactloos betalen!

Door CééDéé (niet gecontroleerd) op wo, 10-2-2016 - 11:28

Het is toch van de zotte dat ik een stuk aluminiumfolie om mijn pas moet wikkelen. De banken hebben ons dit systeem door de strot geduwd. Zij zorgen nu ook maar voor een oplossing.

Door P. Munnich (niet gecontroleerd) op di, 9-2-2016 - 16:25

Die mogelijkheid is er. Ga naar Uw bank en laat dit door HUN doen waar u bij staat.
Zullen vragen waarom, maar daar heeft u wel een antwoord op.

Door P. Munnich (niet gecontroleerd) op di, 9-2-2016 - 16:21

Dit was mij al bekend, door een uitzending via de Duitse televisie.Een echtpaar betaalde contactloos op vacantie , en was later , door toedoen van gewone passanten, meer dan 1000 euro kwijt. Zodra ik mijn betaalpas kreeg, heb ik de contactloze betaling laten blokkeren alleen al door wat ik had gezien. Kan U aanraden naar de bank te gaan,de contactloze handeling te blokkeren, en weer gewoon te betalen met Uw pincode.

Door Harry (niet gecontroleerd) op di, 9-2-2016 - 15:35

@ Jan: Niet bij alle banken is het mogelijk de contactloze betalingen te laten blokkeren. Contactloos zakkenrollen schijnt je wel te kunnen voorkomen door een tweede pas met een RFID-chip (b.v. een OV-kaart) met de chips tegen elkaar aan bij je te dragen. Twee RFID-chips heel dicht tegen elkaar kunnen nl niet uitgelezen worden.

Door knokker (niet gecontroleerd) op di, 9-2-2016 - 14:59

Nou, nou, nou.... is dit nou niet een beetje stemmingmakerij??
1. De crimineel moet eerst aan je pincode zien te komen. Zo langzamerhand weten we nu toch wel hoe je dit met het pinnen kunt voorkomen?
2. De crimineel moet met zijn betaalapparaat op maximaal 4 centimeter afstand van jouw betaalpas zien te komen voordat er wat kan gebeuren. Hij moet dan in ieder geval ook nog precies weten waar de betaalpas zich bevindt.
3. E n er is al helemaal niets aan de hand als je je betaalpas(sen) in een metalen pashouder bewaart, zoals ieder weldenkend mens tegenwoordig doet.

Door jan coppens (niet gecontroleerd) op di, 9-2-2016 - 11:56

waarom wijzen jullie niet op de mogelijkheid om contactloos betalen te blokkeren op je pas

Door Ellis (niet gecontroleerd) op di, 9-2-2016 - 11:28

Die link naar aluminiumfolie geeft geen enkele informatie over bescherming van pinpassen.