Veel voor weinig: aluminiumfolie

Aluminiumfolie: handig om vis in te stomen of snel iets te verpakken. Maar met de folie valt veel méér te doen.

Zilveren sieraden laten glimmen

Dof geworden zilveren sieraden glimmen weer met aluminiumfolie. Leg op de bodem van een kom een stuk folie (matte kant naar boven) en leg daar het zilver op. Elk sieraad moet in aanraking komen met de folie. Doe er een schep huishoudsoda en warm water bij. Na tien minuten het ­zilverwerk omdraaien; na nog eens tien minuten begint de boel weer te glanzen. Poets de sieraden daarna even op met een zachte doek. Goed om te weten: het zilver slijt er wel een klein beetje van.

Bessenstruiken beschermen

Bessenstruiken in de tuin kunt u beschermen tegen ­gulzige vogels door repen aluminiumfolie tussen het fruit te hangen. Het geluid en het reflecterende licht houden de gevederde vrienden uit de buurt. Eksters krijgt u er niet mee weg; zij pikken graag glinsterende dingen in.

Roest van chroom verwijderen

Onderdelen van chroom roesten makkelijk. Leg ze op een verfrommeld stuk folie, giet er water bij en u kunt de roest er na enige tijd afwrijven.

Scherpe schaar

Wordt uw schaar bot? Vouw een stuk aluminiumfolie zo dik mogelijk op (zo’n acht keer) en knip het door met de schaar. Na tien tot twintig keer knippen is het snijvlak weer scherp.

Haar krullen

Sommige fashionistas vinden dat ze veel mooiere krullen krijgen als zij hun gewassen natte haar in alu-folie wikkelen. Rol plukjes haar op tot een mooie krul, vouw er een stukje folie omheen en droog het haar met de föhn. Voilà: krullen!

Kat van de bank of stoel

Wilt u uw kat afleren om stiekem op de bank of een stoel te slapen? Leg er een paar dagen lang een verfrommeld stukje folie op. Het dier heeft een hekel aan het gevoel én het geluid ervan.

Aangekoekte pannen

Aangekoekte pannen die u niet meer schoon krijgt met de afwasborstel of het schuursponsje, ontdoet u van het aanbaksel met een tot bal verfrommeld stuk folie.

Verse kruiden drogen

Bosjes verse kruiden (munt, selderie, peterselie, ­kruidige takjes) droogt u op een vel ­aluminiumfolie in de heteluchtoven. Laat ze op een lage stand bros en droog worden. Hoe sneller ze drogen, hoe beter het aroma ­behouden blijft. Bewaar de kruiden in luchtdichte potten.

Sneller strijken

Slimmer én sneller strijken? Leg een stuk aluminiumfolie met de matte kant naar boven op de strijkplank. De hitte van de bout reflecteert ‘terug’ op het strijkgoed. Uw was is twee keer zo snel gestreken.

Voor de barbecue

Maak van dubbel­gevouwen folie uw eigen grillbakjes voor groenten of ­barbecuevlees. Vet en kruimels vallen niet meer tussen de ­houtskool. Let er op dat de BBQ of grill niet heter wordt dan 600 °C; ­daarboven smelt aluminium en dat is ongezond.

4 Comments

Door Gretha (niet gecontroleerd) op do, 4-2-2016 - 17:32

Heb je veel restjes. (bv van een rijsttafel)Pak ieder restje in een stuk alufolie.Doe de pakjes in een ovenvaste schaal en schuif in de oven. Zet de oven op 60 graden en controleer zelf hoelang. Voorkomt veel vaat en droogt niet uit.

Door Masja (niet gecontroleerd) op wo, 3-2-2016 - 22:45

Het is ongezond om vis in folie te stomen!!!!

Door ymkje (niet gecontroleerd) op di, 2-2-2016 - 13:17

Hoe kun je aluminium het beste weggooien? Het schijnt slecht voor het milieu te zijn. Ik heb de laatste jaren alle aluminium cupjes van waxinelichtjes bewaard om ze verantwoord weg te gooien, maar ik weet nog steeds niet waar en hoe..

Door Phil (niet gecontroleerd) op di, 2-2-2016 - 11:14

Het zilveren bestek schoonmaken zoals hierboven staat beschreven heb ik al eens gedaan en het helpt echt. Wist niet wat ik zag toen het klaar was en het hoeft niet lang in het water met folie en soda te liggen. Is zo klaar. Omdraaien heb ik nooit gedaan.
Succes voor diegene die het ook gaat proberen.