Gouden tips tegen inbraak: de ramen

Een raam is een minder populaire toegangsweg dan een deur, maar toch nog 43 procent van het dievengilde kiest voor deze route. Reden om kritisch naar uw ramen te kijken. Zo maakt u ze het moeilijk!

Controleer de ramen

Een raam dat naar buiten draait moet - zeker als het makkelijk bereikbaar is - twee goedgekeurde scharnieren hebben, óf twee gewone scharnieren aangevuld met dievenklauwen. Het raam moet afgesloten kunnen worden met een meerpuntsslot of espagnoletslot met één ster. Als de bestaande sluiting niet is goedgekeurd, is de beveiliging op niveau te brengen met twee bijzetsloten met beide één ster. U kunt ook kiezen voor twee hoofdsluitingen met beide één ster.
Bij een raam dat naar binnen draait kunt u kiezen voor een iets lichtere beveiliging, omdat de scharnieren daar aan de binnenkant zitten.

Een draai-valraam

Dergelijke ramen, die zowel kunnen opendraaien (om verticale scharnieren) als kantelen (om horizontale scharnieren), vragen om een aangepaste beveiliging. Een goedgekeurde geïntegreerde sluiting vergrendelt het raam zowel aan de bovenkant als zijkant. Ook hier zijn weer alternatieven mogelijk, waarvoor een goede scharnierbeveiliging de basis vormt. Om het raam af te sluiten, kunt u kiezen voor verschillende goedgekeurde sloten met één ster.

Een raam in de ventilatiestand

Een kleine 7 procent van de inbrekers vindt zijn weg naar binnen door inklimmen, dus zonder een slot te forceren. Dit is simpel te voorkomen door een kierstandhouder te monteren, waardoor een raam niet verder open kan dan op een kier. Zorg ook dat het raam van buitenaf niet makkelijk te bereiken is via bijvoorbeeld een pergola, een in de tuin opgeslagen ladder of een vuilniscontainer. Het bovenluikje is voor slanke en lenige inbrekers een extra mogelijkheid om binnen te komen. Slechts 3 procent speelt het klaar, maar ook deze acrobaten houden we liever buiten.

Valraam of klepraam

Beveilig uw raampje aan de scharnierkant met ten minste twee dievenklauwen of twee goedgekeurde scharnieren. Neem aan de andere kant twee bijzetsloten van één ster of twee raamcombi’s om het luikje te vergrendelen. Een raamcombi is een sluiting voor ramen met twee functies: afsluiten én op een kier zetten. Een alternatief voor scharnieren en sloten is een goedgekeurde doorklimbeveiliging met één ster. Dat is een stang over de hele lengte van het luikje die de opening zelfs voor een slangenmens te klein maakt om doorheen te kruipen (de maximaal toegestane opening is 15 cm). Ten slotte is dichtschroeven een optie als u het raam toch nooit gebruikt.

Lichtkoepel in een plat dak

Deze is vaak makkelijk bereikbaar en zonder extra maatregelen open te breken. Als de koepel een ventilatiestand heeft, is een doorklimbeveiliging de veiligste optie. Dit hekwerk houdt iedere inbreker tegen.

Deuren beveiligen

Lees hier meer over hoe u uw deuren beter beveiligt

Bron(nen):
  • Plus Pensioengids