Alarm en toezicht: maak uw huis veiliger

deuralarm
Getty Images

Er zijn verschillende systemen om u te waarschuwen als er iets aan de hand is met degene voor wie u zorgt.

Traditioneel alarmeringssysteem

Via één druk op een rode ‘noodknop’ kan iemand een oproep doen, waardoor de hulptroepen worden gewaarschuwd. Dit systeem kan op de muur worden bevestigd of, zoals bij het seniorenalarm, om de nek worden gedragen. Ook met de Aamatic kan iemand een seintje geven dat hij hulp nodig heeft, of gewoon dagelijks even melden dat alles in orde is. Houd wel in de gaten dat dit niet meer werkt bij mensen bij verder gevorderde dementie.
 

Alarmeringssystemen met automatisch signaal

Als er te veel of te weinig wordt bewogen of bijvoorbeeld hard wordt geschreeuwd, slaat dit alarm aan. Steeds vaker worden er camera’s aan gekoppeld, zodat de zorgcentrale bij een alarmsignaal kan zien of er iets ernstigs aan de hand is. Er zijn ook systemen waarbij de camerabeelden bekeken kunnen worden door een zorgverlener en/of een familielid op hun eigen mobiele telefoon. 
 

Deuralarm

Bij mensen met dementie kan het misschien wel effectief zijn om de deur op slot te draaien om te zorgen dat hij of zij niet wegloopt, maar iemand kan hier ook onrustig van worden. Een deuralarm is een goede tussenoplossing. Als een deur opengaat, wordt een signaal afgegeven aan een familielid of zorgverlener.
 
[ITEMADVERTORIAL]
 

Dwaalsysteem

Dwaalsystemen kunnen via gps waarnemen waar iemand zich bevindt. Ze worden onder meer als polsbandje gedragen of in de handtas meegenomen. Hierdoor kan iemand die dementeert gewoon naar buiten blijven gaan. Erg belangrijk, want bewegen is goed voor de hersenen en remt het dementeringsproces. Buitenlicht en buitenlucht zijn gezond. 
 

Rookmelder

Van een gewone rookmelder die veel lawaai maakt als hij rook signaleert, kan iemand in paniek raken. Kies daarom voor een rookmelder die ook een melding naar de brandweer of de zorgcentrale stuurt. 
 

Alles-uit-knop

Met één druk op de knop kan ook alles wat gevaarlijk kan zijn worden uitgeschakeld. Er zijn systemen waarbij een alles-uit-knop gekoppeld is aan het openen en sluiten van de buitendeur.
 

Wie mag binnenkomen?

Met een spion in de deur of een met deurcamera kan er altijd eerst worden gekeken wie er voor de deur staat. Met een intercom hoeft de deur niet eens worden geopend om te praten met de bezoeker. Beide zijn te koop bij
 de bouwmarkt.
 

Veilig Wonen

Een woning krijgt het politiekeurmerk Veilig Wonen, als het hang- en sluitwerk is goedgekeurd door de politie. De kans op inbraak in een woning met zo’n keurmerk is gemiddeld 50 procent lager dan in een woning zonder keurmerk, blijkt uit onderzoeken.
 

Alarmering rondom het bed

Mensen met dementie zijn vaak onrustig en gedesoriënteerd. Soms gaan ze dan ook ’s nachts aan de wandel. Er zijn verschillende manieren om dit op afstand te signaleren, zoals een matje onder het onder- laken dat een signaal afgeeft als iemand uit bed stapt. Of een ‘voetenmatje’ dat een signaal afgeeft als iemand daarop gaat staan. Weer andere systemen werken met sensoren die een signaal afgeven als een beweging in de kamer wordt waargenomen. 
 

Alles-in-één-systeem

Als er meerdere soorten beveiliging nodig zijn, hoeven er niet allerlei losse hulpmiddelen te worden aangeschaft. Er zijn ook geïntegreerde systemen waarin allerlei toepassingen zijn opgenomen. Voordelen: minder risico op storingen en lagere kosten. 
 

Worden aanpassingen vergoed?


Soms is het mogelijk om voor aanpassingen een vergoeding te ontvangen via de zorgverzekering of de gemeente. Informeer naar de mogelijkheden. Met een medische indicatie maakt u meer kans op een vergoeding. 
 

Extra tips voor mensen met dementie

  • Laat ’s nachts wat lampen branden, voor het geval iemand door het huis gaat dwalen
  • Zet alle medicijnen, schoonmaakmiddelen en andere gevaarlijke stoffen achter slot en grendel
  • Zorg voor veilige, gereguleerde inname van medicijnen
  • Haal scherpe messen weg, net als apparaten die onveilig kunnen zijn
  • Informeer bij het energiebedrijf naar mogelijkheden om het gasfornuis en de gaskachel te beveiligen
  • Rookmelders die een signaal aan een meldkamer geven, zijn beter dan rookmelders die alarm slaan. Iemand met dementie kan dat alarmsignaal namelijk vaak niet duiden.
Auteur 
  • Lenny Langerveld