Ouderen opgelicht door nepbezorgers

Twee mannen die zich voordeden als bezorgers van PostNL hebben tientallen ouderen gedupeerd. Zelfs een man van 98 werd slachtoffer.

De mannen zijn opgepakt en stonden onlangs voor de rechter. De hoofdverdachte wordt ervan verdacht dat hij 25 keer heeft toegeslagen. Als het aan de officier van justitie ligt, moet de verdachte vier jaar de gevangenis in. Hem wordt verweten ernstig misbruik te hebben gemaakt van het vertrouwen van kwetsbare slachtoffers: 'Wat zij gedaan hebben is schandalig en verraderlijk. De hoofdverdachte maakte in een periode van drie maanden slachtoffer na slachtoffer.' De rechtbank doet op dinsdag 4 augustus uitspraak.

Volgens de Leeuwarder Courant wonen de meeste slachtoffers in een aanleunwoning of een bejaardenflat.

Dit was de truc

De slachtoffers werden eerst per telefoon benaderd door iemand die zegt een medewerker te zijn van de bezorgdienst. Er wordt spoedig een pakketje bezorgd, zo wordt verteld, en daarvoor moet een bedrag van 1 euro worden gepind.

Even later komt er iemand opdagenmet een oranje-blauwe jas van PostNL. De slachtoffers hebben dus geen reden om hem te wantrouwen. Ze krijgen een envelop met cadeaukaart, met erop naam en adres van het slachtoffer. Er moet 1 euro worden gepind, maar de 'pakketbezorger' vraagt de slachtoffers om de pas af te geven zodat hij de handeling kan verrichten.

Er is sprake van een wisseltruc, en de slachtoffers hebben niet hun eigen pinpas teruggekregen. De pincode is dan vermoedelijk al ingetoetst op het apparaat, en de oplichters kunnen vervolgens hun rekeningen plunderen.

De buit

De envelop met de cadeaukaart is uiteraard leeg, en de slachtoffers laten hun rekening blokkeren. Sommigen ijn helaas te laat. Eén slachtoffer verloor 3.000 euro aan spaargeld, geld dat de dame had bewaard voor haar begrafenis.

In totaal hebben de oplichters circa 30.000 euro buitgemaakt.

Bron: Opgelicht!