Verdringing door doorwerkende AOW’ers

Veel kritiek op wetsvoorstel

Getty Images

Het kabinetsvoorstel om doorwerken met AOW te stimuleren kan geen genade vinden bij de Raad van State. De Raad vindt dat de maatregelen tot verdringing van jongere werknemers leidt.

AOW'ers fiscaal aantrekkelijker

De nieuwe wet die op 1 januari 2016 moet ingaan en doorwerkende AOW’ers meer rechten geeft leidt volgens de Raad van State tot verdringing. Oudere werknemers in dienst nemen wordt aantrekkelijker voor werkgevers. Werknemers met AOW hoeven maar maximaal zes weken een ziektewetuitkering te krijgen, werknemers met AOW zijn fiscaal goedkoper en werknemers met AOW kun je eindeloos lang tijdelijke contracten aanbieden. De Raad van State adviseert het kabinet dan ook om het wetsvoorstel te heroverwegen.
 

Wetsvoorstel al aangepast

Een woordvoerder van verantwoordelijk minister Asscher van Sociale Zaken wijst er op dat de Raad van State haar kritiek baseert op het eerdere plan. Het wetsvoorstel dat minister Asscher gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd is op belangrijke punten al aangepast waardoor verdringing op de arbeidsmarkt voorkomen kan worden. Zo hoeven werkgevers niet langer in te gaan op het verzoek van een AOW-gerechtigde werknemer die meer uren wil werken.
 
FNV-voorzitter Ton Heerst is blij met de kritiek van de Raad van State en noemt de kritiek zelfs vernietigend. De FNV wil al langer dat het plan om de arbeidsvoorwaarden van AOW-gerechtigde werknemers te verbeteren van tafel gaat omdat het jongere werknemers minder aantrekkelijk maakt.