Verkeersregels: ze worden steeds belangrijker

Er gaat bijna geen jaar voorbij of er verandert wel iets in de verkeersregels. Bijhouden is belangrijk, maar hoe doet u dat?

Wist u dat in de afgelopen vijftien jaar zo’n 40 procent van alle verkeersregels is gewijzigd? Het is belangrijk de verkeersregels bij te houden, niet alleen omdat het boetes kan voorkomen, maar zeker ook voor de veiligheid van uzelf en uw medeweggebruikers.

Nieuwe weggebruikers

Er is de afgelopen jaren nogal wat veranderd in het verkeersbeeld. Vroeger was het tamelijk overzichtelijk: we hadden de auto, de fietser, de tractor, de bromfiets, de snorfiets, de motor en de wandelaar. Daar zijn inmiddels heel wat weggebruikers bijgekomen. Wat te denken van de e-bike en zijn snelle broertje, de speed pedelec? En de scootmobiel, en de brommobiel?

Auto versus snelle fiets

Elke weggebruiker heeft zijn eigen perspectief. De automobilist die een fietser ziet, gaat er niet vanuit dat die fietser weleens 40 kilometer per uur kan rijden. Dat kan echter wel: de speed pedelec haalt de 45 kilometer per uur en sommige wielrenners halen zo’n zelfde snelheid uit hun eigen kuiten - zeker als ze in peloton rijden. Weet u hoe het met de rechten en plichten van deze weggebruikers zit? Mag de speed pedelec nou wel of niet de weg op? En een voortrazend wielerpeloton, wat zijn daar de regels voor?

Brommobiel of stadsauto?

Dezelfde vragen zijn te stellen voor de nieuwste generatie brommobielen. Deze zijn bijna niet van een moderne stadsauto te onderscheiden. De brommobiel is bovendien toegestaan op de 80 kilometerweg. Maar: de brommobiel heeft een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur. Wat zijn dan de regels voor de brommobiel op de autoweg?

Zo houdt u uw verkeerskennis actueel

Er zijn verschillende manieren om uw verkeerskennis actueel te houden. Sowieso halen de meest belangrijke wijzigingen het landelijke nieuws. Maar ja, u weet hoe dat gaat met nieuwsberichten: het nieuws van vandaag ligt morgen in de papierbak. Er zijn slimmere manieren. Online vindt u verschillende opfriscursussen en verkeerstests, onder meer van Veilig Verkeer Nederland. Verder vindt u op de website Verkeersmaatregelen de meest actuele nieuwe regels alsmede nieuws over regels die er binnenkort aankomen. Daarnaast biedt de website van de Rijksoverheideel toegankelijke informatie over verkeersregels. Kijk er eens naar en ontdek hoe het met uw verkeerskennis gesteld is.