Zo blijft u heer in het verkeer

Getty Images

We willen allemaal oud worden, maar niemand wil oud zijn. De pijntjes, de stramme ledematen, het gehoorapparaat - liever hebben we er niets mee te maken. Helaas ontkomen we er niet aan. En dan is het maar beter er rekening mee te houden. Zeker in het verkeer.

Een 70-plusser die al fietsend achterom moet kijken, doet dat anders dan iemand van twintig. De twintiger is vaak zelfverzekerder en qua fysieke mogelijkheden is hij sowieso op de toppen van zijn kunnen. Een 70-plusser is fysiek minder sterk en heeft een minder snel reactievermogen. Is dat erg? Nee, absoluut niet. Het wordt pas erg als de 70-plusser zelf geen rekening houdt met wat hij wel en niet (meer) kan.

Ken uzelf


Naarmate de leeftijd vordert, nemen zowel spierkracht als spiermassa af. Door gezond te leven zijn we in staat dat proces enigszins af te remmen, maar we kunnen er niet omheen dat het allengs minder wordt. Soms denken we alles nog te kunnen, maar helaas: wetenschappelijk onderzoek toont keer op keer aan dat de werkelijkheid er anders uitziet. Dat wil dan ook weer niet zeggen dat je maar achter de geraniums moet gaan zitten. Integendeel: actief blijven houdt zowel lichaam als geest fit. Het gaat er vooral om te weten wat wel en niet kan. Oftewel: ken uzelf en houd daar rekening mee.

Gevolgen ernstiger


Wanneer een ouder persoon ten val komt, zijn de gevolgen vaak ernstig. Iedereen kent de verhalen van de gebroken heup - een fractuur die bij jongeren nagenoeg niet voorkomt. Ook dat is een gevolg van het ouder worden: onze botten worden in de loop der jaren nu eenmaal wat brozer. Daar komt bij dat een ouder lichaam meer moeite heeft met herstel dan een jong lichaam.

Tips voor fiets en auto


Of u nu graag fietst of het liefst met de auto op pad gaat, het is slim om rekening te houden met uw eigen leeftijd. Een fiets met lage instap en een wat lager afgesteld zadel kan heel wat akelige valpartijen voorkomen. En als u het lastig vindt om al fietsend achterom te kijken, is een spiegel op het stuur helemaal niet zo’n slecht idee. Op die manier maakt u het zichzelf niet alleen makkelijker, maar u beweegt zich ook veiliger door het verkeer. 
Rijdt u graag auto, maar heeft u weleens moeite met het drukke verkeer? Kijk dan of u uw rit niet tot na de spits kunt uitstellen. En schaf een navigatiesysteem aan, zodat u rustiger achter het stuur zit. Rijdt u liever geen 130 op een weg waar dat eigenlijk wel mag? Zorg er dan in elk geval voor dat u altijd op de rechterbaan blijft rijden, zodat u het andere verkeer niet hindert en geen gevaarlijke situaties veroorzaakt. 

Auteur 
  • Mariska Tjoelker