Zwevende 50-plusser naar PVV en 50Plus

Baarn - Een op de drie ‘zwevende’ 50-plussers weet inmiddels wat te stemmen bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Een groot deel van hen zegt nu te kiezen voor PVV of 50Plus.

Dat blijkt uit een enquête onder 528 zwevende kiezers door Plus Magazine. Bij een eerder onderzoek in september wisten zij nog niet wat te gaan stemmen. Twee van de drie hebben nog steeds geen idee, maar één derde is er inmiddels wel uit. De meesten van hen stemmen PVV of 50Plus.

Links

Plus Magazine vroeg de veel grotere groep nu nog zwevende 50-plussers of ze wellicht weten straks ‘links’ of ‘rechts’ te gaan stemmen. 31 procent geeft aan ‘links’ te kiezen, 25 procent stemt ‘rechts’ en 16 procent gaat voor een middenpartij. 28 procent van de zwevers is ook daar nog niet over uit.

Invloed

Zwevende kiezers lijken in de aanloop naar de verkiezingen enigszins beïnvloed te worden door het nieuws over politieke partijen en hun leiders. De rechtszaak tegen Geert Wilders (PVV) en berichten over Henk Krol (50Plus) zijn voor 15 procent van de ondervraagden ‘zeker van invloed’.

Peilingen doen er nauwelijks toe: slechts 5 procent laat zich daardoor beïnvloeden. Veel belangrijker dan nieuws over de partijen en hun leiders, zijn zaken die kiezers voelen in hun portemonnee. Zo is de stijging van de zorgpremie voor driekwart van de ondervraagden naar verwachting van invloed op hun stemgedrag.

Betrouwbaarheid

50-plussers laten hun stem vooral bepalen door de plannen voor zorg en pensioenen, zo bleek uit het eerdere onderzoek van Plus Magazine. Het nieuwe onderzoek toont bovendien aan dat de ondervraagden snakken naar meer betrouwbaarheid en eerlijkheid. Die eigenschappen worden het meest gemist in het huidige politieke landschap. Veel minder behoefte is er aan charisma en bevlogenheid.

18 Comments

Door Wil (niet gecontroleerd) op wo, 11-1-2017 - 16:26

Vol schrik kom ik er vandaag achter dat ik nu alweer tot mijn 68e moet werken. Ik kan mij nog herinneren dat mij verteld dat ik met 59 kon stoppen als mee deed aan pre pensioen. Mooi premies betaald en opeens werd het afgeschaft. Maar 62 was nog haalbaar. Voordat ik het in de gaten had werd het 65 en uiteindelijk op input van Pechthold is het opgedreven 67. Ga ik vandaag weer een check doen en mag ik mij zelf feliciteren met het feit dat ik tot mijn 68e mag. Maar ja dat is geen probleem want als je boven de 45 bent zijn er zoveel banen dat je gewoon maanden en sommige zelfs jaren thuis mogen zitten. Krijg je uiteindelijk een baan is het ook weer voor een x-aantal maanden. En dan mag je weer opnieuw gaan zoeken naar de speld in de hooiberg. Afgelopen 4,5 jaar het genot mogen hebben dat ik van 53 maanden er maar liefst 40 maanden heb mogen werken zonder enige pensioenopbouw. Welke partij kan hier iets aan doen? 50plus of PVV, willen misschien wel maar kunnen dit nooit voor elkaar krijgen. Oh ja er was eens een partij voor de arbeiders. Helaas hebben die geen benul wat arbeid is. Nog steeds denken die mensen dat lichamelijk inspanning alleen maar werk is maar zelfs die groep laten ze in de kou staan. Wat een zieke boel.

Door Bert (niet gecontroleerd) op vr, 23-12-2016 - 11:28

volgens mij is het zeer gevaarlijk het hele Oekraine verdrag...
maar ik ben maar een leek natuurlijk.
als zwevende kiezer heb ik mijn keuze gemaakt, het wordt 50+
dit is zo ongeveer de enige partij die iets voor de ouderen wil betekenen. mensen die al 40 of 50 of zelfs nog langer jaren hebben gewerkt worden als oud vuil weggezet. het is niet te geloven, zelfs de ouderenzorg gaat door het rioolputje. als oplossing krijgen we vrijwillige euthansie!!! lekker makkelijk!!
Op de pvv stemmen gaat me te ver, hoewel ze wel in veel dingen gelijk hebben...

Door Cor (niet gecontroleerd) op za, 10-12-2016 - 17:01

De heer Ouwehand meent dat de PVV de oplossing is.Ik niet, maar velen zijn het met u eens. Uit angst, bezorgdheid en gevoelens van onzekerheid.
In tijden waarin onzekerheid heerst, zijn er altijd mensen/partijen, die stoere dingen roepen, die mensen graag willen horen om zekerheid te hebben. Dus asielzoekers weg, Marokkanen dito, de gulden weer terug, de volksverzekering terug, de grenzen dicht, uit de EU, de rechterlijke machten het parlement als nep wegzetten gaan erin als koek. Maar wie betaalt de prijs als de heer Wilders straks de verkiezingen groots wint? Wij allen, verzeker ik u.

Door Cees Tol (niet gecontroleerd) op ma, 5-12-2016 - 21:18

De Elite, Rutte en zijn volgelingen, Brussel, beloven teveel maar nadat het potlood heeft gekrast, gaan ze dementeren, vergeten wat ze hebben toegezegd, mensen, hoog of laag opgeleid, kunnen bedriegers niet langer verdragen, zijn het zat om misleidt te worden, zoeken daarom naar alternatieven, kijken uit naar politici die eerlijk zijn en niet met 6 verschillende programma's werken!!

Door Cor (niet gecontroleerd) op ma, 5-12-2016 - 13:04

Andere tijd zeker, heer Wolters. Maar wel dezelfde mensen met dezelfde behoeften. Jan Terlouw zit niet: hij heeft meebewogen.

Door Gert (niet gecontroleerd) op ma, 5-12-2016 - 11:11

Ik ben verbaasd over de onzin die nagepraat wordt over de ziektekosten verzekering: 1) die is al inkomensafhankelijk: als AOW'er betaal je 5,5% van je inkomen, bovenop de premie. Als werkende 6,75% 2) trekt u de ontvangen zorgtoeslag af van de premie ziektekosten ? Of gaat dat in de grote pot ? 3) denkt u nu werkelijk dat het goedkoper wordt als de verzekeraars worden vervangen door een leger ambtenaren ? Het werk moet toch gedaan worden. We weten waar dat toe leidt: de overheid kan geen enkel project zonder budgetoverschrijding voltooien. Ziet u ambtenaren al onderhandelen met de zorgsector? 4)We willen wel allemaal de beste behandelingen, die steeds duurder worden. Zie de commotie als er een extreem duur medicijn niet vergoed wordt. 5) en dat gedurende langere tijd, we worden wel steeds ouder. Dus: de utopie die sommige partijen voorspiegelen noem ik volksverlakkerij bedoeld om stemmen te winnen, maar het lost niets op, in tegendeel het gaat nog meer kosten.

Door wolters (niet gecontroleerd) op ma, 5-12-2016 - 09:52

Jan Terlouw zit nog in de jaren vijftig . 2017 is een heel andere tijd

Door Cor (niet gecontroleerd) op zo, 4-12-2016 - 11:28

Het is gemakkelijk dingen te roepen, die je niet waar kunt maken, maar die wel kiezers trekken. En als er dan echt keuzes gemaakt moeten worden, heeft de heer Wilders al aangetoond een wegloper te zijn. De heer Krol is eveneens gebekt, maar heeft meer mijn sympathie dan de PVV club. Ik moet niets van alle versplintering hebben en niets van uiterst links en rechts. Leidt slechts tot meer verdeeldheid. Ik wil mensen als Jan Terlouw. Waar zijn ze???

Door Wietske Bruinin... (niet gecontroleerd) op za, 3-12-2016 - 19:20

Onderstaande heb ik in het Dagblad van het Noorden geplaatst.
Mensen willen dat Rutte zijn verantwoording weer over zijn burgers neemt en het niet langer aan de gemeentes en verzekermaatschappijen overlaat. Wil hij niet van de marketingwerking af dan niet weer op hem stemmen. Voor ouderen 50+ en voor jongeren SP of Groen Links. De zittende partijen moeten tegenspraak krijgen. Em Rutte houdt ons voor de gek met zijn gezegde, iedereen moet het merken dat het beter gaat, mooi niet, dat geldt alleen voor mensen met een goed inkomen.

 
Terug naar vroeger.
 
Terug naar de zorg van vroeger zouden vele burgers
graag willen. Terug naar één zorgverzekering.
Die onze regering met volle verstand de nek
heeft omgedraaid omdat ze de verantwoording
voor hun burgers niet meer wilden nemen.
Mocht men terug kunnen en dan met een premie
naar draagkracht werken, werden de kosten minder,
geen eigen bijdrage, minder directeuren, minder managers
en minder papieren rompslomp. Kwamen er weer meer
handen aan het bed, ouderen kunnen weer naar een
bejaardentehuis  en betere jeugdhulp. werd het weer
socialer en menselijker, dat aspect verdwijnt nu.
Kunnen de verzekeringen hun gewone werk weer
uitvoeren zonder onbegrijpelijke zorgpolissen.
Hoeven gemeenteambtenaren zich niet meer in het
rondte draaien over zorg waar ze geen verstand van hebben, 
kunnen die ook hun gewone werk weer doen.
Misschien simpel gedacht maar dit simpel denken kan
en mag niet meer maar zou voor vele burgers
een opluchting zijn.

Door Miranda (niet gecontroleerd) op za, 3-12-2016 - 12:37

Ik snap het wel. De elite wil niet luisteren naar de angsten van veel mensen. Dan ga je dus krijgen dat ze rechts gaan stemmen. Dat is met Trump ook gebeurt. Hij werd vooral door de media ontzettend naar beneden gehaald ik vind dat geen goede journalistiek blijf neutraal als journalist zou ik zeggen. En nu krijgen die elite op hun klote. Ik zou zo zeggen eigen schuld dikke bult.