5 mythes over alcohol

De kater komt pas later

Getty Images

Hoofdpijn, misselijk en een uitgedroogde mond? Soms heeft u een heel gezellige avond en let u daardoor niet zo goed op hoeveel u drinkt. De volgende ochtend kunt u daar dan flink last van hebben. Zo gaan er allerlei mythes rond over wat de beste remedie is tegen een kater…

1. De volgende ochtend gewoon weer doordrinken
Vooral onder studenten is dit een erg geliefde mythe. Het lijkt ook wel even te werken, maar de kater komt dan gewoon wat later. Een betere oplossing is limonade, sap of sportdrank. Het is goed om iets te drinken waar ook suikers in zitten. Sportdranken zijn het beste, omdat die waardevolle mineralen en zouten bevatten.

2. Neem een paracetamol voordat u gaat slapen
Veel mensen raden aan om een paracetamol te nemen voordat u gaat slapen, zodat u zonder hoofdpijn wakker wordt. Maar hier zijn twee problemen mee: het middel en het tijdstip. Als u gaat slapen, is uw lever nog hard bezig alle alcohol te verwerken. De paracetamol die u daar bovenop gooit, is daarom een beetje te veel voor uw lever. Paracetamol wordt dan op een andere manier dan normaal afgebroken, waardoor er giftige stoffen vrijkomen.

U kunt daarom beter ibuprofen nemen. Met innemen kunt u beter wachten totdat u weer wakker bent, tenzij u van plan bent om minder dan vier uur te slapen. Overigens is veel slapen juist goed voor uw lichaam. Het heeft de rust nodig om alle alcohol te verwerken. Als u een of twee pilletjes neemt bij het opstaan, bent u een uur later weer helemaal pijnvrij.

3. Nog wat eten voor het slapen gaan absorbeert alcohol en vermindert uw kater
Ook dit is niet waar. Eten voordat u gaat drinken kan wel alcohol absorberen en dus de opname ervan vertragen. Vet en eiwitrijk voedsel werkt daarbij dan het beste.

Voordat u gaat slapen kunt u nog wel proberen een of twee glazen water te drinken. Dit helpt uitdroging voorkomen. Sommige mensen raden ook aan om daarbij een vitaminesupplement in te nemen. Het liefst eentje met een goede hoeveelheid B vitamines.

4. Als u allebei evenveel weegt, kunt u ook evenveel alcohol hebben
Hoeveel alcohol vereist is om dronken te raken of een kater te krijgen, is van vele factoren afhankelijk. Het belangrijkste is uw geslacht. Vrouwen kunnen echt minder alcohol verdragen dan mannen. Ten eerste hebben ze minder water in hun lichaam, waardoor de alcohol minder verdund wordt. Ten tweede hebben mannen een efficiënter systeem om alcohol al in de maag af te breken.

5. Wijn is gezonder dan bier
In allerlei studies wordt aangetoond dat rode wijn ook hartstikke gezond kan zijn. Dagelijks een glas rode wijn zou helpen tegen hart- en vaatziekten en kanker. Maar als u zoveel drinkt dat u er een kater van krijgt, is het natuurlijk niet goed meer.

Om katers te voorkomen, is bier vaak een betere keus dan wijn. Rode wijn bevat namelijk tannine, dat hoofdpijn kan veroorzaken. Van bier is overigens aangetoond dat het ook een aantal gunstige invloeden heeft op uw gezondheid. Het zou goed helpen tegen Alzheimer en osteoporose.

Auteur