Drie redenen om te stoppen met alcohol drinken

Tijdelijk of langer helemaal geen drup meer drinken

Getty Images

Jacqueline van Lieshout stopte in juli 2016 helemaal met alcohol drinken. Dat ging zeker niet zonder slag of stoot. Na haar persoonlijke strijd en haar nieuwe inzichten lanceerde ze in december 2017 het online programma 'Ontwijnen'. Haar gelijknamige boek is zojuist verschenen. Speciaal voor Plus schreef ze twee blogs.

Helemaal niet drinken? Nooit? Niet af en toe een glaasje? Ik hoor dit zo vaak, het is mij in de afgelopen 5½ jaar al menigmaal gevraagd. Toen ik net stopte wilde ik juist graag helemaal niets drinken in plaats van minder, omdat ik dat veel makkelijker vond dan ‘een beetje’. Ondertussen ben ik op een punt dat ik prima een glas zou kunnen drinken, maar het gewoon echt niet meer hoef. Helemaal niets drinken is niet voor iedereen, maar voor wie het overweegt zijn hier drie goede redenen.

1) Voor je gezondheid

Om met de deur in huis te vallen: alcohol is een harddrug en als het nu niet zou bestaan en zou worden uitgevonden, zou het nergens verkrijgbaar zijn en een verboden middel. Omdat het zo slecht en gevaarlijk is. Ook al heb je geen grote of duidelijke gezondheidsklachten, stoppen met alcohol kan wel heel veel vage klachten oplossen, die je nu helemaal niet per se aan alcohol zou wijten. Bijvoorbeeld slaapproblemen, gewichtsbeheersing (wat ook weer een resultaat kan zijn van slaapproblemen), vreetbuien, geen zin om te bewegen of sporten, weinig energie, moodswings, en dit zijn slechts wat voorbeelden. En dan hebben we het nog niet over katers.

2) Minderen is een enorm gedoe

Want na glas twee denken velen maar aan een ding, het derde glas. Wanneer je helemaal niets drinkt, heb je dit probleem ook niet en dat is echt een bevrijding. Je hoeft dan nooit meer na te denken over hoeveelheden of wanneer wel of niet. Je kent het wel: ‘wanneer ga ik dan drinken?’, ‘hoeveel neem ik er dan?’, ‘wanneer is het weekend begonnen?’. Helemaal niet drinken, voor een bepaalde periode, is veel makkelijker, want je doet het gewoon even helemaal niet. En ik kan je vertellen, fantastisch om dit eens te ervaren!

3) Onafhankelijk

We vinden alcohol doodnormaal en dus ook alles wat erbij komt kijken. De discussies over wie er rijdt, verhitte discussies, irritatie aan mensen om je heen die duidelijk dronken zijn, de hoeveelheid geld die het kost en alle dingen die je hebt gezegd die je je misschien niet eens meer kunt herinneren.. Hoe heerlijk wanneer je vrij bent hiervan, ik zeg ook vaak dat ik alcoholvrij als een bevrijding zie, ik heb het niet meer nodig om het leuk te hebben, ik ben niet meer afhankelijk. Aanrader!

Webinar 'Alcoholvrije start van 2022'

Wil jij stoppen met alcohol of minderen en wil je graag antwoord op vragen als 'wat drink ik dan?' of 'is het leven dan nog leuk'. Volg dan het live webinar Alcoholvrije start van 2022 van Jacqueline van Lieshout. Schrijf je hier in. Deelname is gratis.

Meer inspiratie, herkenning en motivatie? Kijk op www.ontwijnen.nl en lees dit boek.