Is mijn heupprothese wel goed ingegroeid?

Getty Images

Ik heb in januari 2011 een nieuwe ingroeiheupprothese gekregen. Bij controle in maart dit jaar was er nog steeds geringe pijn op het bovenbeen en de orthopedisch chirurg stelde vast dat het om 'mid thigh pain', wat na 2 tot 3 jaar over zou gaan. Eind september 2012 is er echter (soms behoorlijk veel) pijn in de lies en achter ter hoogte van de achterbroekzak en soms vlak boven de knie (bij licht voorover bukken) bijgekomen. Ook is de beweeglijkheid sindsdien sterk verminderd, zodat ik 's ochtends mijn sok aan het geopereerde been bijna niet kan aantrekken vanwege de liespijn. Ik kan natuurlijk een consult aanvragen, maar heb sterke twijfels of u door middel van een röntgenfoto wel goed kunt vaststellen of de heup (kom en steel) wel goed vast ingegroeid zijn.Wat is uw mening hierover?

Martens

Conny Douw, orthopedisch chirurg

Hartelijk dank voor uw vraag. De mededeling die u kreeg over de mid thigh pain is herkenbaar; dat is een euvel dat soms bij "ingroei protheses" voorkomt.

Pijn in de lies en een achteruitgang in de bewegelijkheid van de geopereerde heup kan ook bij een heupprothese voorkomen.

Een nieuw consult bij de orthopedisch chirurg is zeker zinvol en een röntgenfoto eveneens. Het eventueel niet (goed) vastgroeien van een prothese kan zichtbaar zijn op een röntgenfoto als de prothese zich ten opzichte van eerder genomen röntgenfoto's heeft verplaatst.
 
Er staan de orthopedisch chirurg ook andere methoden ter beschikking voor aanvullend onderzoek.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!