Help er zit een muis in de keukenla!

Getty Images

Wat een ravage! Ik heb zojuist de keukenlade opengetrokken en het lijkt wel of iemand álle pakjes en zakjes heeft leeggeschud. Welke huisgenoot heeft dit op z’n geweten? Een muis. Hij heeft geroken waar we onze kruiden en koek bewaren. En blijkt dol op bouillonblokjes en mariakaakjes, want die verpakkingen zijn compleet leeg gevreten. Wat nu?

Eerst heb ik de la schoongemaakt en alle etenswaren weggegooid, want die kunnen besmet zijn. Daarna heb ik alles wat eetbaar is, gestopt in afgesloten bakjes, blikjes en glazen potten. En nog bleef de muis knagen aan de plastic deksels! Dus: hele lade uit het blok gehaald, mogelijke muizengaten opgezocht en gedicht met een stukje staalwol. Daarna hebben we de muis niet meer op bezoek gehad.

Voortdurend knagen

Huismuizen zijn slank, hebben een vrij lange vacht, een lange dunne staart en een spitse snuit. Ze hebben naar verhouding grote kraalogen en oren. Ook schijnen ze snijtanden te hebben die dagelijks blijven groeien en moeten ze daarom voortdurend knagen om die kort te houden. Ze worden maximaal een jaar oud en in hun korte leven kunnen vrouwtjes tot wel tien keer een worp hebben van maximaal zes jongen. In totaal brengen ze dus tussen de 30 tot 60 kinderen voort. Oef. Dat gaat rap!

Behendige klimmers

Huismuizen gaan niet in winterslaap en zijn vooral ’s nachts actief. Ze leven onder de vloer, op zolder, achter wanden en op plafonds en in isolatiemateriaal. Het zijn heel behendige klimmers en ook kunnen ze springen, tot wel ongeveer 30 centimeter hoog. Ook kunnen ze door heel smalle openingen kruipen: een muis past door elk gaatje waar je met een pen in kunt. Als ze op zoek gaan naar voedsel gebruiken ze hun neus. Huismuizen lusten alles, maar hun voorkeur gaat uit naar vetrijk voedsel, noten, peulvruchten en granen. Als dat niet voorradig is, eten ze gerust alles wat ze wél kunnen vinden.

Knaagsporen en ‘hagelslag’

Wanneer huismuizen actief zijn geweest, zie je knaagsporen, bijvoorbeeld ineens stukjes isolatiemateriaal of plastic ‘zaagsel’ of textielrafels. Die hebben ze veroorzaakt om bij eten te kunnen komen. Ook herken je hun uitwerpselen, want die lijken op hagelslag. Huismuizen zijn niet fris of fijn om in huis te hebben. Ze kunnen ziektekiemen verspreiden, en ze bevuilen etenswaren met hun uitwerpselen en urine. Ook kunnen ze schade en zelfs gevaarlijke situaties veroorzaken met hun geknaag aan allerlei spullen, meubels en bijvoorbeeld kabels van apparatuur, wat zelfs brand kan veroorzaken.

Wat kun je tegen huismuizen doen?
 

1.    Weren

  • Verklein openingen zoals stootvoegen en ventilatiegaten in buitenmuren tot maximaal een halve centimeter. Daarvoor zijn muizenroosters of zogeheten bijenbekjes verkrijgbaar. Je kunt ook fijn gaas voor de gaten monteren.
  • Dicht andere gaten, kieren en scheuren in muren, plafonds en vloeren met cement, staalwol of anti-muizenkit.
  • Muizen houden zich ook graag schuil in kelders, bergingen, schuren en zolders waar spullen langdurig opgeslagen staan, ruim daar op.
  • Sluit alle voedingswaren in huis goed af in glazen potten, blikken of hardplastic bewaardozen.
  • Stofzuig regelmatig op de plekken waar eten bereid en gegeten wordt.
  • Laat geen reep, snoep of koekje in een tas of rugzak zitten: muizen eten dwars door alles heen om het te pakken te krijgen.
  • Plaats ultrasone muizenverjagers. Deze produceren een voor de mens onhoorbaar geluid, maar houden huismuizen op afstand.
  • •Neem een kat.

2.    Vangen

  • Er zijn diervriendelijke vallen waarin de muis blijft leven. Daarin lok je met chocolade, granen of pindakaas. Je moet de gevangen muis dan minimaal 3 kilometer van je huis pas weer loslaten. Ook bestaan er klapvallen of elektronische vallen die de muis in één keer doden.
  • Maak vallen vast, zodat ze niet verschuiven. Ook kun je ze in een lokaaskist zetten, zodat kinderen of de kat er niet in terecht komen.
  • Zet vallen op plekken waar muizen lopen: op balken, in kabelgoten, bovenop plafonds, etc. Haal daar de muizenkeutels dagelijks weg, dan kun je bijhouden of er nieuwe bij zijn gekomen en weet je of je nog overlast hebt.
  • Draag bij het verwijderen van klemmen, muizen en uitwerpselen handschoenen en een mondkapje. Ontsmet deze handschoenen goed.

3.    Vergiftigen

  • Gebruik van gif is een allerlaatste redmiddel, omdat bestrijdingsmiddelen ook terecht zullen komen bij andere, wél gewenste dieren in de voedselketen, of bij huisdieren en vee. Ook kan muizengif gevaarlijk zijn voor kinderen.
  • Als na een maand de huismuizen nog steeds actief zijn, schakel dan een gediplomeerde deskundige (dierplaagbestrijder) in. Check of de gemeente ze in dienst heeft, of schakel een erkend bestrijdingsbedrijf in, te vinden via de branchevereniging NVPB en het Platform Plaagdierbeheersing.

Meer informatie >>

Auteur