Hoe meer beestjes, hoe beter!

Het aantal insecten neemt de laatste jaren schrikbarend af. Dat is een probleem, want zonder insecten geen honing, geen fruit, geen koffie, geen chocolade en ook geen vruchtbare grond. Het goede nieuws is dat wij mensen de insecten een handje kunnen helpen. En dat is makkelijker dan u denkt.

Op onze aarde leven circa 5,5 miljoen verschillende soorten insecten. Dat is veel inderdaad, heel veel. Al die insecten zijn te verdelen over dertig insectenordes en van alle insecten behoort zo’n 40 procent tot de keverorde.

Vlijtige beestjes

Bij het woord insecten denkt u misschien meteen aan griezelige kriebelaars die u lastigvallen terwijl u gezellig buiten zit te eten. En ja, die neiging hebben ze soms. Maar weet ook dat slechts 0,1 procent van al die insecten níet nuttig is. Dat vlijtige miertje op uw tafelkleed bijvoorbeeld, die zorgt er samen met de vliegen en kevers ook voor dat mest wordt afgebroken en dat de bodem vruchtbaar blijft. Bijen en vlinders zorgen voor de bestuiving van bloemen, fruitbomen en allerhande andere gewassen. Zonder al die beestjes zou veel van ons eten onbetaalbaar worden of zelfs verdwijnen.

Oorzaken voor afname

Dat het aantal insecten afneemt, heeft verschillende oorzaken. Ten eerste is er het middelengebruik in de land- en tuinbouw. Ten tweede is er in de laatste decennia te weinig afwisseling op het platteland geweest. Pas sinds kort zien we weer wat bloemenranden langs de akkers verschijnen en bloemen zijn essentieel voor insecten. Ten derde is er de klimaatverandering: de opwarming van de aarde lijkt ook de insecten te raken.

Help de insecten

Of u nu een ieniemienie balkon heeft of een royale tuin, iedereen kan de insecten een handje helpen.

  • Om te beginnen: zorg voor wat rommelige plekjes in de tuin of op het balkon. Haal in de herfst niet al het blad weg en alle takjes weg. En zorg voor zoveel mogelijk variatie in planten, bomen en struiken, dan komt u al een heel eind.
  • Zet veel bloeiers neer, liefst jaarrond bloeiend. Op de bijenkalender van Milieucentraal ziet u met welke planten u de bijen helpt.
  • Heeft u plaats voor een bijenhotel in de tuin? Dat is helemaal mooi! Een bijenhotel koopt u bij het tuincentrum, maar u kunt het ook heel makkelijk zelf maken. Op de website van Bestuivers.nl leest u waar u op moet letten en ook krijgt u tips voor de plaatsing van uw bijenhotel.
  • Vlinders en andere insecten leggen hun eitjes graag tussen de kieren tussen tegels, onder omgekeerde bloempotjes en tussen blokken hout. Overwinteren doen ze het liefst in muurspleten en klimplanten en tussen takjes, blaadjes en zaadstengels.
  • Tot slot: Milieucentraal heeft nog veel meer tips waarmee u van uw tuin of balkon een paradijs voor insecten en andere beestjes maakt.