Nieuwe truc: ouderen opgelicht bij bestrijden bedwantsen

Criminelen proberen de gekste dingen om u op te lichten. Ze doen zich voor als politieagenten, thuishulp, zusters uit het ziekenhuis die bloed komen prikken, technici van de gasleverancier, taartbezorgers, interviewers van Omroep Max. Mensen die uw tuin 'winterklaar' komen maken. En nu ook als ongediertebestrijders!

Dat meldt onderzoeker Bastiaan Meerburg van de Wageningen Universiteit, tevens directeur van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD). ,,Mensen hebben vaak last van een soort schaamte, vinden het vervelend te melden dat ze bedwantsen hebben en opgelicht zijn.”

Onlangs had een vrouw van 78, met een dementerende man van 82, een bestrijdingsbedrijf ingeschakeld. ,,Dat kwam langs met een hond. Honden kunnen inderdaad bedwantsen ruiken, maar als een hond aanslaat, is het niet meer dan een indicatie dat er bedwantsen kunnen zijn. Het werkt net als met drugshonden: als die drugs ruiken, moet je de drugs nog wel vinden. Dus je moet ook gewoon een wants vinden voor je zeker weet dat ze er zijn.”

Gepeperde rekening

De kamers kregen een hittebehandeling, de temperatuur werd opgevoerd naar 45 graden om de wantsen te doden. Ook werd beweerd dat de wantsen konden migreren naar andere kamers, en dat meer behandelingen nodig waren. Allemaal onzin, maar de torenhoge rekening die volgde was absoluut niet om te lachen.

,,Bedwantsen kun je gewoon zien”, stelt Meerburg. En als je twijfelt of het beestje dat je in je slaapkamer treft ook echt een wants is, kun je dat laten onderzoeken. Vervolgens kun je ook zelf eventueel aan de slag met het bestrijden van het beestje.

De kleine bloedzuigende parasieten zitten vaak onder matrassen. Bij mensen kunnen ze zorgen voor huidklachten en hevige jeuk. Meer lezen over bedwantsen? Wij hebben een artikel >>

Bron: De Stentor