Waarom we niet zonder de fruitvlieg kunnen

Getty Images

In de zomermaanden zijn ze de schrik van elk huishouden: de vervelende fruitvliegjes die de fruitschaal en vuilnisbak terroriseren. Gelukkig zijn ze niet alleen irritant, maar ook nog eens heel nuttig.

Een fruitvlieg lijkt namelijk erg veel op de mens. Volgens Oby Sibon, hoogleraar Celbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen, zijn mensen en fruitvliegjes vrijwel hetzelfde gebouwd. Ook de kleine vliegende insectjes hebben nieren, een darm, een hart en hersenencellen die erg veel op de menselijke variant lijken.

Dit maakt de fruitvlieg een ideaal proefdier voor onderzoek naar allerlei ziektes, waaronder kanker, alzheimer en parkinson. Naast de genetische overeenkomsten met mensen, zijn er nog meer voordelen verbonden aan het gebruik van fruitvliegjes voor wetenschappelijk onderzoek. Zo is onderzoek op fruitvliegjes erg goedkoop vergeleken met onderzoek op bijvoorbeeld muizen of mensen. Daarnaast zijn er minder ethische bezwaren, die veel mensen bij het gebruik van muizen als proefdieren ervaren en zijn er – mede daarom – geen vergunningen nodig. Het ontbreken van ethische bezwaren maakt het bovendien makkelijker om nieuwe dingen te proberen, zonder dat er een goedkeuringsprocedure of stroom van protest op gang komt.

Daar komt nog eens bij dat fruitvliegjes maar zo’n zestig tot negentig dagen leven en zich binnen ongeveer vijftien dagen voortplanten. Dit maakt ze erg geschikt voor ouderdoms- of genetisch onderzoek of onderzoek waarbij meerdere generaties nodig zijn. Het is relatief makkelijk om fruitvliegjes genetisch te modificeren, zodat onderzoekers de fruitvliegjes zo kunnen ‘maken’ zoals zij ze willen hebben. En de nakomelingen zijn dan precies hetzelfde.

In Nederland is het een nieuw fenomeen, maar wereldwijd is de fruitvlieg al jaren in opmars als populair proefdier.

Wilt u toch liever van die vervelende fruitvliegjes af? Dan kunnen deze tips u helpen.

Auteur 
Bron 
  • NOS