Fruitvliegjes: zo kom je ervan af

En ineens zijn ze er weer: die minuscule maar oh zo vervelende vliegjes die van de ene op de andere dag de fruitschaal hebben overgenomen. Gelukkig zijn er genoeg manieren om de fruitvlieg gauw je huis weer uit te krijgen.

De vrouwtjesvlieg kan zo’n honderd eitjes per dag leggen en dat doet ze dan het liefst in rottend fruit of etensresten. De levensduur van de fruitvlieg is kort: van zo’n twee weken tot iets langer dan een maand, afhankelijk van de temperatuur. Hoewel het soms lijkt alsof de fruitvliegjes in de fruitschaal ontstaan, zijn ze toch echt gewoon van buiten naar binnen gevlogen. Het zijn altijd geuren waar fruitvliegen op afkomen.

Fruitvliegjes voorkomen

 • Het bestrijden van de fruitvlieg begint heel simpel: zorg ervoor dat je geen etensresten laat liggen en gooi overrijp fruit meteen weg. Let ook op het vaatdoekje en de schuurspons: vervang deze minimaal een keer per dag, want ook dit zijn ideale broedplaatsen.
 • Ruim de vuile vaat direct weg en laat de vaatwasser met vuile vaat niet open staan. Doe af en toe een scheutje soda in de vaatwasser om de machine en de afvoer goed te reinigen.
 • Houd aanrecht en gootsteen goed schoon en zorg er ook voor dat de afvoer schoon is. Om de afvoer goed te reinigen, spoel je er een kopje soda met heet water doorheen.
 • Bewaar fruit zo mogelijk in de koelkast of in een goed afgesloten plastic bak.
 • Spoel lege bier- en wijnflessen goed om voor je ze wegzet: fruitvliegjes komen namelijk op alcohol af.
 • Fruitvliegjes houden niet van sterk geurende kruiden zoals basilicum en lavendel. Een lavendel- of basilicumplant in de keuken maakt je huis dan ook heel wat minder aantrekkelijk voor de fruitvlieg. Een paar kruidnagels of wat teentjes knoflook tussen het fruit doet het ook goed.
 • Vuilnisbakken zijn zeer aantrekkelijk voor fruitvliegjes. Houd deze daarom goed schoon: verwijder restjes van deksel en randen en verschoon de vuilniszak iedere dag.
 • Wikkel fruitresten eerst in krantenpapier voor je het in de GFT-bak gooit.
 • Laat je huis dagelijks lekker doortochten: fruitvliegvliegjes hebben een hekel aan tocht en je houdt de boel ook meteen lekker fris.

Fruitvliegjes vangen

 • Neem een glas, doe daar een scheutje rode of witte wijn en een stuk fruit in. Dek het glas af met plasticfolie, doe daar een elastiekje om en prik met een cocktailprikker gaatjes in het folie. De fruitvliegjes komen hierop af en eenmaal in het glas kunnen ze er niet meer uit en verdrinken ze.
 • Neem een bakje of kom en doe daar wat fruitazijn en een paar druppels afwasmiddel in. De fruitvliegjes komen op de fruitazijn af en verdrinken door het afwasmiddel.
 • Als je de fruitvliegjes met de stofzuiger te lijf wilt gaan, strooi dan eerst wat vlooienpoeder in de stofzuigerzak. Doe je dat niet, dan kruipen de vliegjes later weer uit de stofzuiger. Wat lavendel in de stofzuiger schijnt overigens ook goed te helpen.

56 Comments

Door Klaas Vollema (niet gecontroleerd) op za, 6-6-2020 - 21:38

Zeer handige tips, Bedankt; maar hoe kom je van voedselmotten af ???

Door s.sas (niet gecontroleerd) op vr, 5-6-2020 - 18:58

Ik hebt pioen rozen staan in de huiskamer en daar zwermen ook de fruit vliegjes op af, hoe kan dat heeft datte maken met de geur van die bloemen.?????. En wat kan ik er dan aan doen om ze toch weg te krijgen
In afwachting op uw antwoordt
met vriendelijke groet
s sas

Door Joke Havermans (niet gecontroleerd) op do, 4-6-2020 - 21:45

Bestrijd mieren gewoon door kokend water erop tegoeden en weg zijn de mieren.
Milieuvriendelijk.

Door Piet Vergeer (niet gecontroleerd) op zo, 29-3-2020 - 18:18

Voor het bestrijden van de fruitvliegjes misschien eerst even te weten komen waar ze vandaan komen en hoe ze te herkennen. Zie hier: https://fruitvliegjesinfo.nl/over-de-fruitvlieg/. Soms zijn het schimmelvliegjes oid die op uw verrotte plant afkomen en daar de eitjes leggen. Deze hebben ook een andere aanpak nodig om ze te bestrijden.

Door margarethaloosv... (niet gecontroleerd) op za, 28-9-2019 - 12:45

dat fruitvliegjes verhaal is fijn, inderdaad zag ik weer wat. bedankt.

Door Jan van Nieuwenhoven (niet gecontroleerd) op zo, 8-9-2019 - 16:33

Ook koffie en thee geuren en citroen geur hebben de fruitvliegjes een hekel aan

Door Th.s (niet gecontroleerd) op wo, 28-8-2019 - 19:01

De stofzuiger gebruiken dan denken ze dat ze in de Efteling zijn.

Door Joukje post (niet gecontroleerd) op di, 27-8-2019 - 17:29

Als je er heel veel in huis hebt kun je ze doden met Dasty (wibra) wij hadden vroeger een café en er regelmatig last van, vooral bij de biertap, het werkt om ze op deze manier te lijf te gaan en daarna voorkomen dat ze terug komen.

Door F. Vissee (niet gecontroleerd) op ma, 26-8-2019 - 12:28

Heb 14.90 overgemaakt maar blijf aanmaningen krijgen blijf niet betalen iedere mail word terug gestuurd met mail adres onbekend

Door Tzaar Haarhuis (niet gecontroleerd) op zo, 25-8-2019 - 11:36

Helder en overzichtelijk in alle eenvoud!