Fruitvliegjes: zo kom je ervan af

En ineens zijn ze er weer: die minuscule maar oh zo vervelende vliegjes die van de ene op de andere dag de fruitschaal hebben overgenomen. Gelukkig zijn er genoeg manieren om de fruitvlieg gauw je huis weer uit te krijgen.

De vrouwtjesvlieg kan zo’n honderd eitjes per dag leggen en dat doet ze dan het liefst in rottend fruit of etensresten. De levensduur van de fruitvlieg is kort: van zo’n twee weken tot iets langer dan een maand, afhankelijk van de temperatuur. Hoewel het soms lijkt alsof de fruitvliegjes in de fruitschaal ontstaan, zijn ze toch echt gewoon van buiten naar binnen gevlogen. Het zijn altijd geuren waar fruitvliegen op afkomen.

Fruitvliegjes voorkomen

 • Het bestrijden van de fruitvlieg begint heel simpel: zorg ervoor dat je geen etensresten laat liggen en gooi overrijp fruit meteen weg. Let ook op het vaatdoekje en de schuurspons: vervang deze minimaal een keer per dag, want ook dit zijn ideale broedplaatsen.
 • Ruim de vuile vaat direct weg en laat de vaatwasser met vuile vaat niet open staan. Doe af en toe een scheutje soda in de vaatwasser om de machine en de afvoer goed te reinigen.
 • Houd aanrecht en gootsteen goed schoon en zorg er ook voor dat de afvoer schoon is. Om de afvoer goed te reinigen, spoel je er een kopje soda met heet water doorheen.
 • Bewaar fruit zo mogelijk in de koelkast of in een goed afgesloten plastic bak.
 • Spoel lege bier- en wijnflessen goed om voor je ze wegzet: fruitvliegjes komen namelijk op alcohol af.
 • Fruitvliegjes houden niet van sterk geurende kruiden zoals basilicum en lavendel. Een lavendel- of basilicumplant in de keuken maakt je huis dan ook heel wat minder aantrekkelijk voor de fruitvlieg. Een paar kruidnagels of wat teentjes knoflook tussen het fruit doet het ook goed.
 • Vuilnisbakken zijn zeer aantrekkelijk voor fruitvliegjes. Houd deze daarom goed schoon: verwijder restjes van deksel en randen en verschoon de vuilniszak iedere dag.
 • Wikkel fruitresten eerst in krantenpapier voor je het in de GFT-bak gooit.
 • Laat je huis dagelijks lekker doortochten: fruitvliegvliegjes hebben een hekel aan tocht en je houdt de boel ook meteen lekker fris.

Fruitvliegjes vangen

 • Neem een glas, doe daar een scheutje rode of witte wijn en een stuk fruit in. Dek het glas af met plasticfolie, doe daar een elastiekje om en prik met een cocktailprikker gaatjes in het folie. De fruitvliegjes komen hierop af en eenmaal in het glas kunnen ze er niet meer uit en verdrinken ze.
 • Neem een bakje of kom en doe daar wat fruitazijn en een paar druppels afwasmiddel in. De fruitvliegjes komen op de fruitazijn af en verdrinken door het afwasmiddel.
 • Als je de fruitvliegjes met de stofzuiger te lijf wilt gaan, strooi dan eerst wat vlooienpoeder in de stofzuigerzak. Doe je dat niet, dan kruipen de vliegjes later weer uit de stofzuiger. Wat lavendel in de stofzuiger schijnt overigens ook goed te helpen.

Reactie toevoegen

53 Comments

Door margarethaloosv... (niet gecontroleerd) op za, 28-9-2019 - 12:45

dat fruitvliegjes verhaal is fijn, inderdaad zag ik weer wat. bedankt.

Door Jan van Nieuwenhoven (niet gecontroleerd) op zo, 8-9-2019 - 16:33

Ook koffie en thee geuren en citroen geur hebben de fruitvliegjes een hekel aan

Door Th.s (niet gecontroleerd) op wo, 28-8-2019 - 19:01

De stofzuiger gebruiken dan denken ze dat ze in de Efteling zijn.

Door Joukje post (niet gecontroleerd) op di, 27-8-2019 - 17:29

Als je er heel veel in huis hebt kun je ze doden met Dasty (wibra) wij hadden vroeger een café en er regelmatig last van, vooral bij de biertap, het werkt om ze op deze manier te lijf te gaan en daarna voorkomen dat ze terug komen.

Door F. Vissee (niet gecontroleerd) op ma, 26-8-2019 - 12:28

Heb 14.90 overgemaakt maar blijf aanmaningen krijgen blijf niet betalen iedere mail word terug gestuurd met mail adres onbekend

Door Tzaar Haarhuis (niet gecontroleerd) op zo, 25-8-2019 - 11:36

Helder en overzichtelijk in alle eenvoud!

Door Lenie Dijkstra (niet gecontroleerd) op za, 24-8-2019 - 14:18

Ach die fruitvliegjes is dat zo vreselijk. De enorme aangestoken bosbranden kom daar tegen in opstand.
Overheid wil de 5G uitrollen die straling kan ernstige gezondheidsschade veroorzaken. Op 9 september is er een Landelijke Demonstratie 5G in Den Haag.
Zullen we daar onze energie in steken, doe mee.

Door Hans (niet gecontroleerd) op za, 24-8-2019 - 12:39

Trump stemmer zeker?? hahahahaha

Door Ancilla Knap (niet gecontroleerd) op za, 24-8-2019 - 08:34

De ouderwetse stroop vliegenvanger , helpt echt !

Door robert (niet gecontroleerd) op za, 24-8-2019 - 05:32

wat is dat voor onzin en je praat rare taal.