Welke spinnen zitten in uw huis verstopt?

Getty Images

Je weet dat ze er zijn, maar denkt er liever niet over na: spinnen. In ieder huis zitten er meerdere verstopt, waarschijnlijk nog meer dan je waarschijnlijk denkt. Welke soorten kom je het snelst tegen?

Tijdens de jaarlijkse spinnentelling wordt in kaart gebracht hoeveel spinnen er in je huis of tuin te vinden zijn. Voor de zevende keer op rij komt de kruisspin op de eerste plaats. Er werden 460 exemplaren in 75 huizen en tuinen geteld, meldt het Kenniscentrum Insecten.

Op de tweede plek komt de grote trilspin, die werd 186 keer gesignaleerd in 55 huizen en tuinen. Het brons gaat naar de venstersectorspin, met 186 exemplaren op 41 adressen.

Spinnen in de tuin neemt af

De top tien is vrijwel onveranderd en bestaat voornamelijk uit algemene soorten die op veel plekken hun web kunnen maken. Het aantal herfstspinnen in de tuin is echter flink gedaald, met veertig procent in 2017 naar negen procent in 2019. Voor mensen met een hekel aan spinnen is er goed nieuws: het gemiddelde aantal getelde spinnen per tuin blijft afnemen. Van 40 spinnen in 2015 naar net geen 22 dit jaar.

De aanwezigheid van spinnen in de directe omgeving zorgt niet alleen voor narigheid. Naast dat ze mensen de stuipen op het lijf jagen, doen ze dat ook bij vervelende vliegen, irritante muggen en andere ongewenste beestjes. Waar wij met de schrik vrijkomen, heeft het voor de eerdergenoemde insecten een andere uitkomst.

Auteur 
  • Mitch Kloosterman
Bron 
  • Metronieuws