Zilvervisjes: zo kom je er vanaf

U bent ze vast weleens tegengekomen: zilvervisjes. Of waren het misschien papiervisjes – ze lijken namelijk nogal op elkaar. Voor de gezondheid zijn ze niet schadelijk, maar u kunt er wel flink de kriebels van krijgen en als het op een plaag uitloopt, kunnen onder meer boeken, behang en archieven flinke schade oplopen. Daarom: dertien tips om zilvervisjes en papiervisjes buiten de deur te zetten én te houden.

Zilvervisje? Of papiervisje?

Het verschil tussen een zilvervisje en een papiervisje is lastig te zien. Het kleurverschil is minimaal: het zilvervisje is – weinig verbazingwekkend – zilverkleurig, terwijl het papiervisje iets lichter grijs is en wat spikkels op de schubben heeft. Zilvervisjes zijn ongeveer 7 tot 12 mm lang, papiervisjes meten zo’n 15 mm. Verder zijn de voelsprieten van het papiervisje net zo lang als het insect zelf, terwijl die van het zilvervisje wat korter zijn.

Het misschien wel belangrijkste verschil zit ‘m in de favoriete leefomgeving: heel kort door de bocht gesteld komt u het zilvervisje tegen in de badkamer tegen terwijl het papiervisje liever in de boekenkast woont. Het papiervisje kan zo’n acht jaar oud worden, het zilvervisje ongeveer drie jaar.

Houd ze buiten

 • Boeken van de bibliotheek eerst even goed uitkloppen voor u ze mee naar binnen neemt.
 • Verzamel oud papier liever niet in huis, maar buiten of in de schuur of garage.
 • Gaat u behangen, zorg er dan voor dat u dat naadloos doet, want papiervisjes zijn dol op loszittende stukjes behang.
 • Staan de boekenkasten op een warme plaats, controleer dan met enige regelmaat of er geen vreetschade is. Datzelfde kunt u doen bij schilderijen en achter boekenplanken.
 • De papiervisjes en zilvervisjes verspreiden zich via naden en kieren door het huis, het is dus zaak die goed dicht te kitten.

Houd het droog

 • De eerste en meteen ook belangrijkste maatregel tegen zilvervisjes en papiervisjes is ventilatie: vocht mag geen kans krijgen. Denk daarbij ook aan bijvoorbeeld het ventileren van de badkamer na het douchen. En beschikt uw huis over een vochtige kelder, plaats daar dan een vochtvreter. Bij een vochtige kelder en/of kruipruimte is ook goede vloerisolatie het overwegen waard.
 • Zilvervisjes en papiervisjes zijn vaak in nieuwbouwwoningen te vinden: bouwvocht in het cement en beton oefent namelijk een onweerstaanbare aantrekkingskracht op ze uit. Door goed te ventileren en in verschillende ruimtes een vochtvreter te plaatsen, kunt u de luchtvochtigheid naar beneden brengen.
 • Zilvervisjes gaan dood als de luchtvochtigheid onder de 50 procent komt. Hun eitjes komen pas uit als de luchtvochtigheid minstens een maand 75 procent of hoger bedraagt. Heeft u veel last van zilvervisjes, koop dan een hygrometer om de luchtvochtigheid op verschillende plekken in huis te monitoren. Zo komt u erachter waar het vochtprobleem zit en kunt u er iets aan doen.

Houd het koel

 • Papiervisjes houden van warmte: de zolder met zijn warme cv-ketel is dan ook een ideale leefomgeving. Als de papiervisjes geluk hebben, heeft u daar ook nog wel een paar kartonnen dozen met boeken staan – warmte én voedsel: het kán niet beter. Berg dus boeken en andere paperassen op zolder op in afsluitbare plastic boxen.
 • Als u de temperatuur overal in huis onder de 22 graden houdt en goed ventileert, heeft het papiervisje het niet naar zijn zin en plant hij zich minder snel voort. Bij temperaturen onder de 20°C komen de eitjes niet meer uit en onder de 18°C ontwikkelt het papiervisje zich niet goed meer. Overigens kunnen de beestjes zo’n honderd dagen zonder voedsel; lage temperaturen zorgen er dus vooral voor een klein aantal papiervisjes niet in een plaag verandert.
 • Zorg ervoor dat cv-leidingen die door kasten en holle ruimtes lopen, goed geïsoleerd zijn zodat het ook in die ruimtes niet te warm wordt.

Als het toch een plaag dreigt te worden…

 • Een huismiddeltje om zilvervisjes te vangen, is ’s avonds een doorgesneden aardappel in een half geopend plastic zakje neer te leggen; ’s morgens dichtknopen en weggooien. Papiervisjes vangt u helaas niet met zo’n aardappel.
 • Er zijn verschillende chemische middelen te koop waarmee u de zilvervisjes en papiervisjes bestrijdt. Let wel op: de actieve stof van dit type middelen is vaak giftig voor bijen, andere insecten en vissen. Heeft u vissen, dek dan hun kom of aquarium goed af voor u met zo'n bestrijdingsmiddel aan de slag gaat.

Wanneer u een echte plaag van zilvervisjes of papiervisjes heeft, rest u weinig anders dan een professionele bestrijder in te huren. Denk er dan ook aan de buren in te lichten: deze razendsnelle insecten laten zich in de meeste gevallen niet door een muur of een voordeur tegenhouden.

Bron(nen):

22 Comments

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op di, 31-7-2018 - 00:14

Die beesten houden niet van de natuur slimpie

Door Arienne (niet gecontroleerd) op do, 27-7-2017 - 20:00

Ons nieuwe appartement zat vol met papier-zilvervisjes, alles uitgeprobeerd... je moet echt zelf iets nadenken. Uiteindelijk hebben we er, schrik niet een paar honderd "gevangen" dit wel blijven herhalen zodoende zijn het er na lange tijd nog 10tallen (helaas doen andere bewoners het niet, en blijven ze actief!!)
de tip: knip repen glad! papier, b.v oude (kerst)kaarten of een kaft van glad! tijdschrift.(anders trekt de honing in het het droge papier) knip er heel veel er zitten er meer dan u denkt!!
neem een knijpfles honing en doe er in het midden 1 streep op, leg het onder kastjes tegen plinten op planken en vloeren.....onder uw bed,overal waar het donker is, en waar veel boeken staan o.a. U dacht dat er een paar in huis waren? Uw verbazing zal groot zijn hoeveel er in uw huis leven, doe het eens preventief.

Door Gea Stäbler (niet gecontroleerd) op za, 1-7-2017 - 07:30

Hier idem dito, ik zou het stuk zelf geschreven kunnen hebben.

Door Irene (niet gecontroleerd) op ma, 26-6-2017 - 00:49

zomaar een vraag: (ook ik/mijn huis heeft last van en zilver- en papiervisjes. Zelfs in mijn bed!!) binnen afzienbare tijd ga ik verhuizen. De kans lijkt me groot, in mijn volgende huis, dat ik ze ongewenst, onbewust en ongewild ga meenemen? Help!!

Door Sanne (niet gecontroleerd) op ma, 29-5-2017 - 14:38

Ik had een paar weken terug ook last van zilvervisjes.. Ik wist niet zo goed wat ik moest doen, ben toen maar op internet gaan kijken en kwam ik bij dit artikel uit. Echt een aanrader voor andere hier!

Door H.B. Visser (niet gecontroleerd) op zo, 26-2-2017 - 10:50

Wij zetten een potje werkazijn in de boekenkast en er komt geen visite meer.

Door C.C. Kuijpers (niet gecontroleerd) op ma, 6-2-2017 - 19:46

Bij mij kom ik af en toe zilvervisjes tegen in het toilet, ingebouwd, geen buitenmuren,echter alleen maar als ik 's nachts naar het toilet ga.Ze zijn niet te vangen maar wel bang voor water heb ik ervaren.Ze storen me eigenlijk niet maar ik zit er niet op te wachten, ook kom ik geen reststoffen van deze diertjes tegen. Mijn flat is van 1958, de huisbaas is een inversteerder, niks mis mee maar mijn flat kan bijna in het museum, alleen een kachel in de kamer en een lavet, kan ik prima mee omgaan maar omdat de ventilatie iets te wensen overlaat ontkom ik niet aan beestjes.Ventileer dus iedere dag, koud of niet koud en let op dat dat erg veel helpt, zie dus zelden die zilvervisjes en wordt er trouwens ook niet wakker van.

Door Loes (niet gecontroleerd) op wo, 18-1-2017 - 11:54

Wat jammer dat er altijd mensen zijn die alleen maar commentaar willen geven op de spelling van een ander, i.p.v op het artikel.

Door Dénise (niet gecontroleerd) op di, 17-1-2017 - 19:44

Wat een merkwaardige reactie is dit.En waarom zou iemand met een uitkering geen goede burger zijn? Zilvervisjes zijn GEEN burgers.Speltip: goeDe i.p.v. goeie/teNminste i.p.v. teminste/bijstandsuitkering i.p.v. bijstand uitkering.

Door Margriet Limburg (niet gecontroleerd) op ma, 2-1-2017 - 13:31

Zilver/ papiervisjes zijn goed te bestrijden door oa witte peper (want dit zie je niet zo liggen) te strooïen in hoekjes en plekjes waar ze zitten.
Deze beestjes raken in de war van specerijen geur en kunnen daardoor hun partner niet meer vinden om te paren. Daardoor gaan ze dood.
Bij mij werkt het zeer goed.