Zo nuttig zijn spinnen

Volgens het EIS Kenniscentrum Insecten zitten er in elk huis wel een paar honderd spinnen. Slecht nieuws voor de vele mensen die bang zijn voor spinnen of het vieze beestjes vinden. Maar goed nieuws: spinnen zijn heel nuttig in huis.

Dat onze huizen zo dikbevolkt zijn met spinnen, is bijna niet te geloven: u ziet ze namelijk niet met honderden tegelijk rondkruipen. Maar ze zitten er wel degelijk, volgens Jinze Noordijk van het EIS Kenniscentrum Insecten. Veel spinnen zijn schuw en komen alleen tevoorschijn in de paartijd. Daar komt nog eens bij dat de meeste spinnenwebben kwetsbaar zijn, waardoor spinnen deze bij voorkeur maken op plekken waar u niet zo snel bij zult komen.

Wat doen spinnen voor ons?

De meesten van u zullen liever geen spinnen in huis hebben, zeker niet als ze hun webben op zichtbare plekken maken. Maar toch bewijzen de achtpotige beestjes ons allerlei diensten.

Onschadelijke insecteneters

Spinnen zelf zijn niet schadelijk voor u of uw woning. U hoeft dus niet te vrezen voor uw gezondheid, uw mooie houten meubels, tapijten of boeken. Integendeel: spinnen eten juist de insecten die wel schade kunnen aanbrengen aan al deze zaken, zoals zilvervisjes en kevertjes. En natuurlijk ook insecten en (steek)vliegen die bacteriën en ziektes (kunnen) overbrengen.

Daar komt nog eens bij dat ze door hun menu de kans op insectenplagen – zowel binnens- als buitenshuis – verkleinen.

Spinnen hebben medische eigenschappen

Het gif van spinnen – ja, ook huisspinnen beschikken over gif – kan gebruikt worden voor de behandeling van bepaalde aandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan artritis en bepaalde hartkwalen. En onderzoekers zijn nog steeds bezig met het ontdekken van verdere mogelijkheden van spinnen(gif) voor medische doeleinden.

Gelukzalige delicatesse

In Nederland is het gebruik (nog) niet zo ingeburgerd, maar in bepaalde culturen vormen spinnen een ware delicatesse. Gefrituurd zult u ze in Azië bijvoorbeeld regelmatig tegenkomen. In andere culturen, bijvoorbeeld in Thailand of bepaalde Zuid-Amerikaanse landen, is het eten van spinnen een voorbode van geluk.

Wilt u toch liever van de spinnen in huis af? Lees dan onze tips.

Diverse bronnen, waaronder Ongediertebestrijding.com