Spinnen: zo komt u ervan af

In het gemiddelde huis leven honderden spinnen. Hoewel ze niet schadelijk zijn voor de gezondheid of de woning, houden de meeste Nederlanders de achtpotige beestjes het liefst buiten de deur. Deze tips kunnen u daarbij helpen.

Voor u besluit om de spinnen te weren uit uw woning, is het verstandig om erover na te denken wat de spinnen voor u kunnen betekenen. Het zijn namelijk nuttige beestjes.

Toch liever een spinvrije woning?

Er zijn verschillende manieren om het aantal spinnen in huis te beperken, van mild tot rigoureus. We spreken ze hieronder.

Blokkeer de toegang tot je huis

Maak alle kieren en gaten dicht die spinnen kunnen gebruiken om uw huis binnen te dringen. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Een eenvoudigere manier is dan ook om spinnen geen reden te geven om uw huis binnen te komen, namelijk door insecten zo veel mogelijk te vermijden. Houd het huis schoon en bestrijd schadelijke insecten zoals zilvervisjes direct. Dit kan bijvoorbeeld met bestrijdingsmiddelen die speciaal gemaakt zijn voor gebruik binnenshuis.

Verwijder spinnenwebben

Het klinkt natuurlijk heel logisch, maar de eenvoudigste manier is het verwijderen van spinnenwebben. Als hun web keer op keer verwijderd wordt, gaan spinnen vanzelf op zoek naar een geschiktere plek om hun web te maken.

Houd de tuin schoon

Een andere manier om het aantal spinnen te verminderen, is het vrijhouden van uw tuin van afval. Afval trekt namelijk insecten aan, en waar hun favoriete voedsel in groten getale te vinden is, zullen spinnen snel volgen.

Gebruik een spinnenvanger

Een spinnenvanger is een soort borsteltje dat u geopend om de spin heen plaatst. Door de borstel te sluiten, zit de spin gevangen en kunt u deze levend en zonder problemen naar buiten brengen. Als u dat durft, kunt u de spin natuurlijk ook in een potje doen en het beestje hierin naar buiten zetten.

Spinnenspray

Er bestaan diverse sprays om spinnen te bestrijden, met verschillende effecten. Sommige sprays doden de spinnen, terwijl andere de spinnen alleen maar verjagen. Ook zijn er sprays die een laagje op de muur, vloer of plafond aanbrengen die ervoor zorgen dat een spinnenweb niet meer hecht aan dit oppervlak.

Een alternatief is om zelf een spray te maken door witte azijn te mengen met water. Door dit mengsel op de spinnen te spuiten, roeit u ze direct uit, maar door het te spuiten op plekken waar spinnen zich vaak ophouden, kunt u ze hiermee ook gewoon afschrikken.

Eucalyptus, kastanjes en pepermuntolie

Spinnen hebben een hekel aan de geur van eucalyptus, kastanjes en pepermuntolie. Breng een van deze afschrikwekkende geuren aan op plekken waar veel spinnen zitten of waar de spinnen uw huis binnen kunnen komen. Belangrijk is wel om de kastanjes doormidden te snijden om de gehate geuren te laten vrijkomen.

Een spinnennest, wat nu?

Als de spinnen zich gaan voortplanten – veelal in het najaar – kan het maar zo gebeuren dat u een spinnennest in huis krijgt. Hoewel veel kleine spinnetjes eerst elkaar zullen opeten om te overleven, vergroot zo’n nest de hoeveelheid spinnen in huis uiteindelijk aanzienlijk. U kunt zo’n nest op een van de volgende manieren verwijderen:

  • Zuig het nest op met de stofzuiger.
  • Breng het nest naar buiten in een potje of veeg het nest naar buiten.
  • Schakel de ongediertebestrijding in.

Diverse bronnen, waaronder Ongediertebestrijding.com