Advocatenkantoor krijgt concurrentie

Advocaten in loondienst van een rechtsbijstandsverzekeraar mogen vanaf 1 januari ook cliënten bijstaan die geen rechtsbijstandsverzekering hebben. Dat heeft de Nederlandse Orde van advocaten (NOvA) aangekondigd. Eerder was dit niet toegestaan. Het is een tijdelijk experiment. Over vijf jaar gaat de NOvA het experiment evalueren.

De verandering is een gevolg van een klacht die rechtsbijstandsverzekeraar SRK bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft ingediend over de regels van de NOvA. Mede naar aanleiding van vragen van de ACM over deze klacht, heeft de NOvA de mogelijkheid gecreëerd voor SRK en andere rechtsbijstandverzekeraars om niet-verzekerden bij te staan.

Goede richting

De ACM vindt het experiment een stap in de goede richting. Wel vraagt de ACM zich af of andere bedrijven hun eigen advocaten ook niet op deze manier zouden kunnen inzetten. Dat zou de kosten voor een advocaat kunnen verlagen. Consumenten zouden dan sneller een advocaat kunnen inschakelen. De ACM gaat de komende tijd onderzoeken of er meer partijen en rechtzoekenden zijn die behoefte hebben aan nieuwe vormen van juridische hulp.