De gemeenste kleine lettertjes van een ongevallenpolis

De verschillende voorwaarden van een ongevallenverzekering kunnen voor u het verschil maken tussen een goede of geen dekking. Bestudeer de voorwaarden goed!

Als mensen gewond raken bij een ongeluk, denken ze niet automatisch aan een ongevallenverzekering. De eerste hulp en de verdere verzorging zijn gedekt door de zorgverzekering. Ze staan er niet altijd bij stil dat er allerlei bijkomende kosten kunnen zijn, die niet vergoedt worden door de zorgverzekering. Denk aan de eigen bijdrage die vaak voor revalidatie moet worden betaald. Of aan de financiële gevolgen van blijvende invaliditeit, waardoor het hele leven op z’n kop komt te staan.

Een ongevallenverzekering voorziet vaak in eenmalige uitkeringen bij invaliditeit of overlijden. Veel werkgevers sluiten voor hun personeel deze verzekeringen collectief af. Ze zijn vaak toegespitst op ongelukken op het werk en niet op die in eigen huis of  tuin. Kinderen hebben deze verzekering soms via hun school. Ook bij veel reisverzekeringen kunt u een extra module ongevallen afsluiten, maar niet iedere maatschappij is voor iedere leeftijd even gul. Dat geldt voor zowel ongevallen- als reisverzekeringen. Waar moet u op letten als u een ongevallenverzekering afsluit?

Leeftijd

Een ongevallenverzekering kent een eindleeftijd. Dit betekent dat de verzekeraar de ongevallenverzekering beëindigt  in het jaar waarin de verzekerde een bepaalde leeftijd bereikt. De meeste ongevallen verzekeringen eindigen in het jaar waarin de verzekerde 70 wordt. Er zijn speciale verzekeringen voor 50+ die dekking bieden tot maximaal 95 jaar, met een maximale aanvangsleeftijd van 84 jaar.

Dekking

Een ongevallenverzekering heeft als doel een uitkering te verlenen als iemand een ongeval overkomt.  Er zijn verschillende dekkingen mogelijk. Bijvoorbeeld een uitkering na een overlijden, bij blijvende invaliditeit en bij opname in een ziekenhuis. Er zijn ook verzekeringen die dekking bieden voor botbreuk, brandwonden vanaf de tweede graad en inwendig letsel als gevolg van een ongeval. Kijk daar dus goed naar.

Uitsluitingen

Ongevallen die zijn ontstaan als gevolg van een ziekelijke toestand of geestelijke of lichamelijke beperkingen, zijn vrijwel bij alle verzekeraars uitgesloten of slechts beperkt gedekt. Ook gevaarlijke sporten die een verhoogd risico op een ongeval met zich mee brengen, zijn uitgesloten. Denk daarbij aan parachutespringen, deltavliegen, ijshockey en bungee jumping. Deelname aan bergtochten zonder gids en buiten de wandelpaden, vallen ook buiten de dekking. Vraag altijd of ski-ongevallen zijn verzekerd.

De hoogte van de uitkering bij blijvende invaliditeit

Bij blijvende gedeeltelijke invaliditeit, gelden verschillende percentages bij volledig (functie) verlies. Het uitkeringspercentage kan per verzekeraar verschillen. Bijvoorbeeld: verzekeraar A keert bij functieverlies van een oog 30% uit en verzekeraar B 50%.

Hoogte verzekerd bedrag

Per verzekeraar kunnen de hoogte van de verzekerde bedragen verschillen. Die hangen uiteraard samen met de hoogte van de premie.
Auteur