Opstalverzekering dekt zonnepanelen niet altijd

Zonnepanelen
Getty Images

Als zonnepanelen niet zijn verzekerd op de opstalverzekering, hoeft een tussenpersoon dat bij het afsluiten van de verzekering niet te vermelden voor het geval de verzekerde in de toekomst ooit zonnepanelen wil. Dat is geen schending van de zorgplicht.

Dat blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie van het Kifid. Zonnepanelen zijn vaak verzekerd via de opstalverzekering, maar niet altijd. Een verzekerde heeft in 2016 via een tussenpersoon een opstalverzekering met een allrisk-dekking afgesloten bij asr. Vijf jaar later, in december 2021, heeft zij zonnepanelen laten monteren op haar dak zonder dit te melden bij haar verzekering of tussenpersoon. Twee maanden later zijn de zonnepanelen tijdens een flinke storm beschadigd. De verzekeraar weigert de schade van ruim tweeduizend te vergoeden omdat de panelen niet meeverzekerd zijn. Zij spreekt daarop haar tussenpersoon aan, maar deze weigert ook de schade te vergoeden.

Geen aanleiding

Bij de Geschillencommissie stelt de vrouw dat de tussenpersoon zijn zorgplicht zou hebben geschonden. Hij had haar in 2016 moeten informeren dat zonnepanelen niet zijn meeverzekerd. Als hij dat had gedaan, had zij de panelen meeverzekerd. Los daarvan had hij haar later actief moeten benaderen over het meeverzekeren van zonnepanelen, want deze worden steeds populairder.
De Geschillencommissie is het niet met de vrouw eens. Op het moment dat zij de verzekering afsloot, had zij nog geen zonnepanelen. Ook had ze geen plannen in die richting. De tussenpersoon had dus geen aanleiding om haar te informeren over het meeverzekeren van zonnepanelen. Hetzelfde geldt voor de periode na het afsluiten. Als de vrouw vragen had over zonnepanelen had ze de tussenpersoon kunnen benaderen. Dat heeft ze niet gedaan. Kortom, de tussenpersoon heeft zijn zorgplicht niet geschonden.
 

Auteur 
Bron 
  • Kifid uitspraak