Tuinschade rondvliegend dak niet gedekt

Stormschade
Getty Images

Schade aan de tuin door een rondvliegend dak van de buren is niet gedekt op de woonhuisverzekering als het dak er door de storm is afgewaaid.

Dit blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie van het Kifid. Tijdens de storm Eunice in februari 2022 waait bij de verzekerden het dak van het tuinhuis van de buren de tuin in. Het dak komt tegen de bomen en beschadigt daardoor de beplanting. Dit resulteert in een schadepost van ruim elfduizend euro. Een schade-expert concludeert dat het dak er door de storm is afgewaaid.

Weerschade aan beplanting is niet gedekt op de woonhuisverzekering, dus de verzekeraar keert de schade niet uit. De verzekerden zijn het hier niet mee eens. De bomen hebben de storm namelijk wél doorstaan, zij vinden het dus geen schade door het weer of weersinvloeden. De bomen zijn beschadigd door het rondvliegende dak.

Weerfenomeen

Bij de Geschillencommissie krijgen de verzekerden ongelijk. De schade-expert heeft de storm aangewezen als oorzaak van het afwaaien van het dak en de verzekerden hebben dat niet betwist. De Geschillencommissie gaat er daarom vanuit dat de storm de oorzaak is. Het is algemeen bekend dat storm een weerfenomeen is en hieruit volgt dat de schade door het weer is veroorzaakt. Aangezien schade aan de tuin door weer en weersinvloeden uitgesloten is, hoeft de verzekeraar de schade niet te vergoeden.

Bron: Kifid

Auteur