Waarschuwen verkleint schade bij overstroming

overstroming
Getty Images

Voor een deel van de bewoners in Zuid-Limburg kwamen de overstromingen van afgelopen zomer als een complete verrassing. Bijna de helft van de bewoners in het bedreigde gebied kregen geen tijdige waarschuwing. Dat is zonde, want evacuatie-adviezen dragen bij het besluit van bewoners om te evacueren en zo de schade te verminderen.

Dat meldt het Verbond van Verzekeraars op basis van een onderzoek van de Vrije Universiteit en Deltares. De cijfers zijn duidelijk. Van de gewaarschuwde groep is ruim tachtig procent geëvacueerd tegenover zo'n twintig procent van de niet-gewaarschuwden. Meer dan driekwart van de geëvacueerde bewoners kon terecht bij familie en vrienden. Minder dan vijf procent is opgevangen op centrale opvangplaatsen.
Ongeveer de helft van de gewaarschuwde huishoudens konden hun auto naar een veilige plek rijden. Bij de niet gewaarschuwde groep was dat een kwart. Andere maatregelen, zoals het hoger plaatsen van bezittingen of een waterbestendige vloer hebben de overstromingsschade met twintig tot vijftig procent verminderd.
 

Auteur 
Bron 
  • Verzekeraars.nl