Wat te doen bij een auto-ongeluk

Een aanrijding, het overkomt u soms. Wat moet u doen om de schadevergoeding netjes af te handelen?

Voor de eerste afhandeling van een verkeersongeluk hebben automobilisten een zogenaamd Europees schadeformulier nodig. Het beste is dat met een pen, in het dashboardkastje te hebben liggen. Het formulier telt 15 vragen, dat samen met de tegenpartij ingevuld moet worden. Ook dan is het belangrijk rustig te blijven, ook als onduidelijk is wie nu echt de schuldige is. Na ondertekening moet het formulier worden gesplitst en neemt ieder zijn doorslag mee. Zeker als er onduidelijkheid bestaat over de schuldvraag, is het goed een foto van het ongeval of van de schade aan de auto’s, te maken. Dat komt steeds vaker voor.

Verlaat de plaats van het ongeval nooit zonder al uw gegevens aan de andere partij te geven. Dit is strafbaar, ook bij een lichte aanrijding!

Hulp van de politie bij het opnemen van de schade hoeft u lang niet altijd te verwachten. Die komt in de regel alleen als er iemand gewond is, of als er zeer grote schade is aan de auto's, waardoor de verkeerssituatie ter plaatse belemmerd wordt.
Ook bij een kleinere aanrijding op de snelweg komt de politie niet altijd opdagen. Het beste is samen naar een parkeerplaats te rijden en daar de formaliteiten af te handelen. 

Kijk  eenmaal thuis als dat mogelijk is, eerst goed in de polisvoorwaarden van autoverzekering en eventueel de ongevallenverzekering. Of  u bij uw autoverzekeraar een schadeclaim wilt indienen, hangt af van uw no claim korting. Soms is het voordeliger om een schade zelf te betalen in plaats van te claimen. Dit hangt af van de basispremie, van het kortingspercentage dat u tot het moment van de schade heeft opgebouwd en van het verlies aan korting. Bij mensen die al heel lang schadevrij rijden,  kan het zijn dat ze helemaal niet terugvallen. Die zullen ook een kleine schade claimen. Belangrijk is natuurlijk ook na te kijken of er een eigen risico is. De meeste mensen weten dat niet meer uit hun hoofd.

De ANWB adviseert met klem de schade nooit 'even onderling te regelen'.
Auteur