De populariteit van de zoekservice groeit

Veel mensen hebben een levensverzekering afgesloten. Sommige zijn in de loop van de jaren de polis kwijtgeraakt en weten niet meer bij welke verzekeraar ze moeten aankloppen. Of iemand is overleden en de nabestaanden weten dat er een levensverzekering is, maar zij kunnen de gegevens niet achterhalen.
In zulke gevallen kan de Zoekservice Levensverzekering van het Verbond van Verzekeraars uitkomst bieden. Een voorwaarde voor het inschakelen van de zoekservice is dat de aanvrager eerst zelf probeert om uit te zoeken waar er nog een verzekering loopt. Als er bijvoorbeeld een oude polis is met de naam van een verzekeraar, moet de aanvragen deze eerst bellen. Mocht de verzekeraar niet meer bestaan dan kan de aanvrager de rechtsopvolger achterhalen via de informatiedesk van De Nederlandsche Bank.
Als het zoeken tot niets heeft geleid, is het mogelijk de zoekservice van het Verbond van Verzekeraars in te schakelen. Het aanvragen van een onderzoek gaat digitaal via de site. Het Verbond vraagt dan alle deelnemende verzekeraars te zoeken naar mogelijke polissen. Als er eentje wordt gevonden, stuurt de verzekeraar bericht.
Spelregels
Verzekerden die hun eigen polis zoeken, krijgen rechtstreeks bericht van de verzekeraar. Als er geen polis wordt gevonden, krijgt de aanvrager geen bericht. Het proces duurt ongeveer twee à drie maanden. Wie na drie maanden geen bericht krijgt, mag ervan uitgaan dat er geen verzekering is gevonden. Nabestaanden die een aanvraag doen, krijgen bericht van het Verbond van Verzekeraars als er een levensverzekering is gevonden. De aanvrager moet dan zelf contact opnemen met de verzekeraar. Ook deze procedure duurt twee à drie maanden.
Populariteit
De populariteit van de zoekservice groeit. Waren er in 2023 nog 12.664 aanvragen ingediend, in 2024 waren dat er 14.559. Bij ongeveer twee derde van de aanvragen gaat het om overledenen, bij een derde om levenden. In ongeveer de helft van de aanvragen werd er een levensverzekering gevonden.