Veilig en anoniem: internetten met VPN

Getty Images

Je privacy komt tegenwoordig steeds meer in de knel als je op het internet gaat. Hackers, bedrijven en andere organisaties willen maar al te graag alles van je weten.

Met een goede en betrouwbare VPN blijf je de baas over je persoonlijke gegevens. Je denkt misschien dat je zorgeloos en anoniem op internet surft zolang je maar niet ergens ingelogd bent. Dat is niet het geval. Iedereen die zich op internet beweegt, heeft een uniek nummer: het IP-adres. Zo’n IP-adres wordt gebruikt om de computer waarmee je surft te herkennen tussen alle andere miljoenen computers op internet. Dat is nodig omdat het anders onmogelijk is gegevens van en naar een specifieke computer te zenden. Net zoals het niet mogelijk is een pakketje bij je thuis af te leveren wanneer er geen postadres op staat. Je krijgt je IP-adres automatisch toegewezen door je internetprovider.

Geen privacy

Een IP-adres is noodzakelijk om op internet websites te bezoeken. Maar zo kunnen anderen ook bijhouden wie je bent. Een bedrijf met website waar je een gebruikersaccount hebt, legt je naam en andere persoonsgegevens samen met je IP-adres vast. Door je IP-adres vervolgens te combineren met websites die je bezoekt, wordt een heel profiel met je persoonlijke voorkeuren gemaakt. Hiermee worden onder andere op jou persoonlijk gerichte advertenties op verschillende websites getoond.

Je persoonlijke profiel is ook vaak ordinaire handelswaar. Bedrijven die allerlei ‘gratis’ diensten aanbieden, doen dat meestal niet uit menslievendheid. Ze verdienen hun geld met het doorverkopen van jouw gegevens. Naast deze legitieme bedrijven zijn er ook criminelen op zoek naar persoonlijke informatie. Ze willen alles van je weten, zodat ze die info, zoals je financiële gegevens, kunnen ­misbruiken of doorverkopen.

Getty Images

VPN helpt je

Er is gelukkig een manier om je privacy online te beschermen. Het staat bekend als VPN: afkorting voor Virtual Private Network. VPN geeft je de mogelijkheid om via een speciale provider op internet te surfen.

VPN werkt vrij eenvoudig. Je hebt er geen extra apparaat voor nodig. Via je computer/tablet/mobiel maak je contact via internet. Daarna start je het progamma of app van de VPN-aanbieder. Et voilà: je surft nu veilig verder via de servers van de VPN-aanbieder. 

Verschillende voordelen

Als je eenmaal een VPN-verbinding hebt, biedt dat een aantal voordelen. De belangrijkste is: je privacy wordt goed beschermd. Je werkelijke IP-adres wordt namelijk afgeschermd en vervangen door een van de IP-adressen van de VPN-aanbieder. Dat betekent dat bij een bezoek aan een website de eigenaar niet meer kan zien wie jij bent. Zo voorkom je voor een heel belangrijk deel dat er persoonlijke informatie over je verzameld kan worden. Je moet wel rekening blijven houden met cookies.

Ook wordt bij VPN alle informatie die tussen jouw computer en een computer op internet wordt verzonden, versleuteld. Zelfs als iemand, zoals een hacker, die informatie onderschept, heeft die er niets aan. De gegevens zijn onleesbaar. Dit is helemaal van belang als je wifi gebruikt, vooral op een publieke hotspot als een café of andere openbare plek. Wifi is voor kwaadwillende kenners af te tappen, dus een beveiligde VPN-verbinding is geen overbodige luxe.

Getty Images

Geoblokkades omzeilen

Het afschermen van je identiteit geeft je nog een extra voordeel. Bij het uitproberen van diensten als Uitzending gemist of Netflix vanuit een ander land krijg je vaak een foutmelding. De dienst is dan afgeschermd. Dit wordt geoblokkade of geoblocking genoemd. Wil je toch programma’s bekijken, dan kan een VPN-verbinding van pas komen. Als je een VPN-server in hetzelfde land als de dienst kiest, bijvoorbeeld Nederland als je Uitzending gemist vanuit Frankrijk wilt bekijken, krijg je vaak wel toegang. Hou er wel rekening mee dat een dienst als Netflix vaak actief probeert VPN-servers te blokkeren. VPN-aanbieders veranderen om zo’n blokkade te omzeilen regelmatig de IP-adressen.

Minder snel

Een nadeel van een VPN-verbinding is dat de internetsnelheid omlaag gaat. Hoeveel precies is afhankelijk van de aanbieder. Je surft namelijk niet rechtstreeks op internet, maar via een server van je VPN-provider. Maar je zult er meestal niet veel van merken, omdat de internetsnelheden tegenwoordig zo hoog zijn. Down- en uploaden van bestanden kan wat langer duren.

Onthou ook dat VPN alleen je privacy beschermt. Je hebt nog steeds het risico op virussen en andere malware. Daarom moet je altijd een antivirus-programma en een firewall op je computer actief hebben. 

Getty Images

Welke VPN-aanbieder?

Er zijn veel VPN-aanbieders. De eerste keuze is tussen gratis en betaald. Alleen betaald is echt aan te raden voor een zorgeloze en gedegen bescherming. Bij gratis VPN zijn er beperkingen (onder andere snelheid, hoeveelheid gegevens die je mag ­verzenden, reclame tussendoor).

De prijzen van betaalde VPN-abonnementen liggen tussen €3 en €10 per maand. Let op of er een limiet zit aan de hoeveelheid data die je mag verbruiken. Als je de verbinding alleen gebruikt voor gewoon surfen, is een account met een datagrens meestal voldoende. Kijk je veel video’s of download je veel, dan is een onbeperkt account voor een paar euro meer de beste keuze.

Hoe meer servers de aanbieder heeft in verschillende landen, des te beter. Dan heb je meer keuzemogelijkheden bij onder andere geoblokkades. Let ook op of je op meerdere computers en mobiele apparaten VPN wilt gebruiken en vergelijk dit met wat een provider biedt.

Tot slot is het extra prettig voor je privacy als niet wordt bijgehouden welke sites je hebt bezocht of wanneer je online was. Daarvoor kies je een VPN-provider die je gegevens niet logt of vastlegt. 

Bron 
  • Plus Magazine