De negen mooiste natuurgebieden in Nederland

Nederland kent prachtige natuurgebieden waar u heerlijk kunt wandelen. De negen mooiste op een rij.

1.    De Nieuwe Hollandse Waterlinie

De 85 kilometer lange verdedigingslinie heeft 46 forten, waaronder het fort-eiland Pampus. De Nieuwe Hollandse Waterlinie vervangt de oude Hollandse Waterlinie uit de 17e eeuw. De forten en verschillende plassen in omgeving van Utrecht en ‘t Gooi zijn het waard om eens te bezoeken. 

2.    De Drentse Aa

De Drentse Aa is een beek en Nationaal Landschap. Het gebied omvat boerenland en 16 dorpen met een unieke, eigen sfeer. De beek kronkelt door het hele gebied en is door verschillende wandelroutes, die er langs lopen, een geliefde plek. 

3.    De Biesbosch

Het Nationaal Park in Noord-Brabant en Zuid-Holland is een uitgestrekt gebied met een riviereiland. In dit beschermde natuurgebied kunt u heerlijk wandelen of een weekendje in de vakantieparken spenderen. 

4.    Hoeksche Waard

De Hoekse Waard wordt beschouwd als een van de Zuid-Hollandse eilanden. Er zijn 60 polders in het gebied en bijna alle dijken zijn nog aanwezig. De eerste polders stammen uit de 14e eeuw. De lange geschiedenis zorgt voor unieke schoonheid. 

5.    Groene Hart

Het Groene Hart is een van de meest-besproken gebieden in Nederland, gelegen in de Randstad. Ook is het gebied aangewezen als Nationaal Landschap en er leven bijzondere en bedreigde weidevogels. 

6.    Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

De Loonse en Drunense Duinen vormen een interessant natuurgebied van zo’n 4000 hectare groot. Het gebied heeft afwisselende soorten beplanting, wat uw wandeling erg bijzonder maakt. 

7.    Nationaal Park De Groote Peel

Dit Nationaal Park ligt in Noord-Brabant en Limburg en is een restant van de Peel, een gigantisch gebied van vroeger. Het gebied heeft talloze wandelroutes. 

8.    De Maasduinen 

Het bos- en heidegebied De Maasduinen ligt in Noord-Limburg en is ruim 4500 hectare groot. Er zijn onder andere kraanvogels te vinden en dat is erg bijzonder in Nederland. In het voor- en najaar trekken vele vogels van en naar het gebied. 

9.    De Waddenzee

De Waddenzee staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Door het relatief warme water zijn er veel planten en dieren in de Waddenzee. Natuurlijk zijn er zeehonden, maar ook vele vogels en schelpdieren. Er zijn zo’n 250 plantsoorten die alleen in de Waddenzee te vinden zijn. Een mooie locatie voor uitwaaien en wadlopen! De Amerikaanse krant The New York Times heeft onze eigen Waddeneilanden zelfs een plekje gegeven op hun '52 Places to Go' lijst in 2019.

Op zoek naar een mooie wandelroute in een van deze gebieden? Vind er een via 'Zoek een wandeling’ van PlusOnline. Of bekijk ons aanbod aan fietsroutes via de fietsrouteplanner van Fietsen123. 

Bron(nen):