Herfstwandelingen boven Amsterdam

Wandelen-najaarmB.jpg
Getty Images

Verlies jezelf in de betoverende herfstlandschappen van Holland boven Amsterdam, een regio met natuurlijke schoonheid en historische charme. Hier, waar duinen, polders, en steden samenkomen, onthult een uitgestrekt wandelnetwerk de verborgen parels van dit gebied.In dit artikel tippen we mooie wandelroutes.

Laat je leiden door kleurrijke paaltjeswandelingen, die je meenemen door glooiende duinen, pittoreske dorpjes en uitgestrekte polders. Als je geluk hebt ontmoet je onderweg Schotse Hooglanders en een diversiteit aan vogelsoorten, waardoor elke stap een ontdekking wordt.

De steden zelf zijn niet te missen. Met stadswandelingen in steden in Westfriesland als Hoorn, Medemblik en Enkhuizen ontdek je de verhalen achter historische gebouwen en sfeervolle straten. Vooral op een herfstdag waarin het weer wat grilliger is, brengen deze wandelingen de geschiedenis tot leven.

Callantsoog
Holland Boven Amsterdam

De beste wandeltips!

 1. Duinroute leppad
  Geniet van de stilte in het unieke natuurgebied van het Noordhollands Duinreservaat. Wist je dat van oudsher de kustbewoners het duinterrein en het bos gebruikten om in hun levensonderhoud te voorzien? Duinroute Leppad.
   
 2. NS wandeling Helderse Duinen
  De NS wandeling Helderse Duinen biedt een verrassend veelzijdige route rondom Den Helder, met een startpunt bij het indrukwekkende kunstproject de Nollen. Loop over slingerpaadjes door de duinen en aan de kaarsrechte dijk langs de Waddenzee. Wandeling Helderse Duinen.
   
 3. Het Streekpad
  Voor een reis door eeuwenoude cultuur en natuur kies je het Streekpad over de Westfriese Omringdijk. Een 150 kilometer lange tocht vol prachtige natuur, polders en buitendijkse vooroevers. Het streekpad.
   
 4. Wandelroute Zweefvliegveld Castricum
  De fietsroute start op de parking. Je mag je verwachten aan een zeer groenrijke tocht. Geïnteresseerd in geschiedenis? Dan is deze route iets voor jou want je wandelt langs een oud kasteel (Ter Coulster). Bijna vergeten, stop zeker ook eens aan Hoeve Heemstee.
 5. Avondwandeling in Het Wildrijk
  Als de bomen nog niet in blad staan kunnen ze profiteren van het zonlicht dat op de bosbodem valt. Vooral de wilde hyacint komt hier in ongelofelijke aantallen voor. Er staan ook andere lentebloeiers zoals de dichtersnarcis. In de avond doen de vogels die hier gaan broeden hun best om zich goed te laten horen. U kunt bijvoorbeeld genieten van de zanglijster, de merel en de vink.
 6. Rondwandeling Westerland van Wieringen
  Wandelroute op de westpunt van het voormalige eiland Wieringen. Wieringen is een ‘verborgen’ Waddeneiland vol sporen van de laatste ijstijd. Door de afsluiting van het Amsteldiep in 1924, de aanleg van de Afsluitdijk en de Wieringermeerpolder ging Wieringen op in de Noordkop. Maar het zit nog vol verborgen verhalen, oude dorpen, hoogteverschillen, holle weggetjes, uitgestrekte weilanden.

Leuke wandelingen met kinderen

Speciaal voor gezinnen zijn er unieke wandelingen samengesteld. In de Schoorlse Duinen wacht het Kabouterpad, een betoverende route door de breedste en hoogste duinen van Nederland. Gewapend met een knapzak gaan kinderen op zoek naar kabouters, wat garant staat voor een onvergetelijke ervaring. Bekijk hier alle wandelingen met kinderen.

Wandelen duinen najaar
Seasons.nl

Gratis Fiets & Wandelboekje

Om jouw avontuur te plannen, is er een gratis Fiets & Wandelboekje. Hierin ontvouwen zich kilometers strand, golvende duinen, weidse polders met sierlijke, oude molens en natuurlijk het unieke waddengebied. Fietsen en wandelen in Holland boven Amsterdam is niet zomaar een activiteit, het is een ervaring. Download het boekje online voor alle informatie over de routes die je kunt ontdekken.

Overnachten boven Amsterdam

Na een dag vol ontdekkingen staat je bed klaar in een van de diverse accommodaties die Holland boven Amsterdam te bieden heeft. Of je nu kiest voor een bijzondere overnachting in een watertoren, een luxe hotel midden in de bossen of een nachtje slapen aan zee: hier vind je voor elke smaak en elk budget een perfecte optie. Plan jouw weekend, midweek, of langere verblijf in Holland boven Amsterdam en ontdek het échte Holland met ultieme gastvrijheid.

Wandelen duinen najaar
Seasons.nl