Hoe koop ik een goede wandelrugzak?

Wandelrugzakken zijn er in soorten en maten en dus ook in uiteenlopende prijsklassen. Maar hoe koopt u nou een goede wandelrugzak? Waar moet u vooral op letten?

Voor de stevige wandeling is een dagrugzak ideaal. In zo’n rugzak neemt u eten en drinken voor onderweg mee, wellicht een trui en een regenjasje, uw EHBO-spulletjes, uw telefoon, uw portemonnee, een tube zonnebrand, enzovoorts. Een dagrugzak is niet te groot, maar te klein is ook niet handig. 

Formaat rugzak

Een dagrugzak heeft een inhoud van hooguit zo’n 35 liter. Groter moet u echt niet willen, want u loopt er wel kilometers mee op uw rug! Voor u een dagrugzak aanschaft, is het slim om goed na te denken over wat u tijdens lange wandelingen mee wilt nemen.

Bent u iemand die de boterhammen het liefst in de vrije natuur opeet, of strijkt u voor de lunch lekker neer op een terrasje? Loopt u alleen bij mooie en stabiele weersomstandigheden, of gaat u ook op pad als er regen wordt verwacht?

Maakt u onderweg graag aantekeningen of schetsjes of bewaart u dat voor thuis? Het zijn stuk voor stuk overwegingen die bepalen hoeveel gewicht u straks meetorst en hoe groot uw dagrugzak moet zijn. Algemeen luidt het advies niet meer dan 7 kilogram mee te nemen. Houd daarbij ook rekening met het gewicht van de rugzak zelf! 

Passen en meten

De schouderbanden dragen het gewicht van de dagrugzak. Vaak heeft de dagrugzak ook nog een heupband: die voorkomt dat de rugzak gaat slingeren. Pas altijd verschillende rugzakken en doe dat mét het aantal kilo’s dat u denkt mee te nemen. Let bij het passen van de dagrugzak goed op de volgende punten:

  • Het comfort van de schouderbanden: die mogen absoluut niet knellen, maar ze moeten ook weer niet te los zitten. De schouderbanden zijn verstelbaar: speel daarmee en voel de verschillen. 
  • Het rugpand van de rugzak: is die niet te lang en ook niet te kort? Voelt u ergens drukpunten? Als u die in de winkel al voelt, is het niet de juiste dagrugzak voor u. 

Wie mooi wil zijn…

Sommige merken hebben dagrugzakken voor dames in het assortiment. Deze hebben vaak iets smallere schouderbanden, een wat korter rugpand en minder inhoud. Toch zijn dames niet altijd beter af met zo’n damesmodel. Ieder mens is nu eenmaal anders gebouwd en het belangrijkste is dat de dagrugzak zo goed mogelijk past bij de eigen lichaamsbouw. Daarom is passen in de winkel – mét bagage! – ook zo belangrijk: een mooie maar niet goed passende dagrugzak zal u tijdens het wandelen vooral veel ongemak opleveren. 

Slim opbergen

Niet alleen het draagcomfort van de dagrugzak is belangrijk, ook de indeling is van belang. Check of de rugzak voldoende kleine vakken heeft voor bijvoorbeeld uw telefoon en portemonnee. Verder beschikken veel dagrugzakken over een of twee vakken aan de zijkant(en): ideaal voor de drinkfles(sen). Een plat voorvak is ook handig: hier kunt u de wandelkaart of het wandelboekje makkelijk in kwijt. Het belangrijkste is dat u zaken als drinkfles en wandelkaart snel kunt pakken, dus zonder de rugzak ondersteboven te gooien. 

Als u geen drinkfles maar een drinkzak wilt gebruiken, moet u er bij de aanschaf van een dagrugzak wel op letten dat die daar geschikt voor is. Meestal bevindt de ruimte voor de drinkzak zich achter het rugpand. 

Waterdicht

Er bestaan ook nog speciale waterdichte dagrugzakken, maar die zijn wel wat zwaarder en minder praktisch in gebruik. Veel reguliere dagrugzakken hebben een verborgen regenhoes. Heeft de dagrugzak van uw voorkeur dat niet, koop er dan een losse regenhoes bij. U weet tenslotte maar nooit…