Hoe vind ik de beste wandelschoen?

Wandelen is een feestje, als u tenminste een stel fijne schoenen aan uw voeten hebt. Maar hoe vindt u die schoenen? Wat zijn eigenlijk goede wandelschoenen? En waar moet u op letten als u wandelschoenen gaat passen?

Loop een willekeurige buitensportwinkel binnen en u vindt een enorm assortiment aan wandelschoenen. Het ene merk belooft dit, het andere merk belooft dat en ondertussen ziet u door de bomen het bos niet meer. Plus Online helpt u op weg.

Wandelschoenen: categorieën

Wandelschoenen zijn onderverdeeld in vier categorieën:

Categorie A: Wandelschoenen uit de A-categorie zijn geschikt voor lichte wandelingen door het bos, over asfalt en over licht geaccidenteerd terrein.

Categorie B: Deze schoenen worden ook wel trekking- of bergwandelschoenen genoemd. Het grootste deel van de wandelschoenen valt binnen deze categorie. De schoenen lopen soepel, maar zijn wel steviger en hebben ook meer grip dan schoenen uit de A-categorie. Daarnaast geven ze de voeten meer steun. De meeste B-schoenen zijn waterdicht en ademend.

Categorie C: In deze categorie vindt u de schoenen voor het zwaardere wandelwerk. De schoenen geven meer ondersteuning dan de B-schoen en ook de grip is beter. Dit zijn schoenen voor mensen die graag in wat ruiger terrein wandelen.

Categorie D: Schoenen uit de D-categorie zijn geschikt voor het serieuze klimwerk. Het leer is heel stug en ook de zolen zijn bijzonder stug en daardoor geschikt voor stijgijzers. Niet de meest comfortabele schoen, wel de beste schoen als u gaat klimmen met stijgijzers.

Waar wandelt u?

Uit bovenstaande blijkt al dat u goed moet weten wat u met uw wandelschoenen gaat doen. Als u lichte wandelingen in eigen land maakt, heeft u aan een categorie A of B al genoeg. Houdt u juist van flinke wandeltochten door ruig terrein, dan zal een C-schoen waarschijnlijk uw beste maatje worden.

Passen doet u ‘s middags

Tijdens het wandelen zetten uw voeten altijd uit. Ga daarom nooit vroeg op de dag wandelschoenen passen. In de loop van een normale dag zetten uw voeten ook wat uit en daarom is het beter pas in de middag schoenen te gaan passen.

Een halfje groter, een halfje kleiner

Ook al zitten de schoenen lekker, vraag ook altijd naar een halve maat groter en een halve maat kleiner. Let er verder op dat sommige merken ook verschillende breedtematen in het assortiment hebben.

Mét wandelsokken

Pas wandelschoenen altijd met wandelsokken. Een goede buitensportwinkel biedt zelf al passokken aan. Doet u dat liever niet, neem dan eigen wandelsokken mee voor het passen van de schoenen.

Leer of kunststof

Wandelschoenen van kunststof zijn lichter en ademen meestal wat beter. Aan de andere kant: leren schoenen zijn steviger en geven over het algemeen een betere ondersteuning.