Vier wandelroutes langs het water in Midden- en Noord-Nederland

In Nederland vind je prachtig gevarieerd landschap om in te wandelen. Of je nu een wandeling door de duinen maakt of door het bos, de natuur blijft je verbazen. Zeker langs het water kun je even heerlijk tot rust komen of lekker uitwaaien en opgaan in de natuur. Daarom hebben we vier wandelingen langs het water in Midden- en Noord-Nederland op een rijtje gezet.

Wandelen bij IJmuiden – Zuid-Holland (15 km)

Deze wandelroute voert je mee door het minder bekende deel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Hier kun je genieten van bijzondere natuur en het duinlandschap dat zich hier bevindt. De route kent daarnaast ook grote contrasten. Je ziet tijdens de route namelijk ook de hoge flats aan de rand van de stad en komt kolossale zeeschepen in de haven. Deze variatie is echter wat deze route zo leuk maakt. Verder voert de route je mee door het binnenduinbos richting de Heerenduinen. Hier wandel je door de brede vallei achter de zeereep richting het Kennemermeer waar zich een mooie duinvallei met bijzondere begroeiing bevindt.

Waverveen en de Vinkeveense Plassen – Utrecht (15 km)

Vanuit de noordoostelijke hoek van de Polder Groot Mijdrecht, wandel je via het slingerende weggetje Botshol voorbij boerderij Winkelhorn, een mooi grasdijkje op. Hierna volgt een leuk uitstapje door het boerenland en kom je via overstapjes en loopplanken bij de Proostdijersluis. Hier kun je genieten van het uitzicht over de Vinkeveense Plassen. Voorbij de sluis maak je een doorsteek over legakkers tussen de verschillende plassen die je op de route tegenkomt. Deze wandeling is een bijzondere route tussen, langs en over het water.

Natuurgebied Willeskop – Utrecht (15 km)

In dit natuurgebied komen enorme aantallen vogels voor die het hebben ontdekt als de ideale rust- en broedplaats. Deze ‘vogelmagneet’ is een van de grootste vogelskraamkamers van het Groene Hart. De wandelroute voert je mee langs grote waterpartijen over prachtige houtkades met verschillende boomsoorten als wilgen, elzen en berken. Je kunt hier ook de uitkijktoren beklimmen waar je prachtig uitzicht hebt over het natuurgebied. Hierna voert de route je mee naar Polsbroekerdam dat zich kenmerkt door de prachtige boerderijen.

Wandelen in bij Stevensweert – Limburg (15 km)

Vanuit Stevensweert voert deze wandeling je mee door het Maaslandschap. Tussen Ohé en Stevensweert had de Maas eeuwenlang twee rivierlopen, waardoor het leek alsof de twee dorpen op een soort eiland lagen. Inmiddels is de oostelijke loop verzand en kun je zien dat het landschap door grindwinning ontzettend is veranderd. Vandaag de dag zijn er verschillende plassen ontstaan en vormen deze een groot deel van het jaar een oase van groen. Na het Maaslandschap voert de route je via graspaden en -dijkjes langs jong ooibos. Dit is het leefgebied van bijzondere vogels als zaagbekken en brilduikers.

Bron(nen):
  • Wandelzoekpagina