'Werkgever stimuleert werknemer te weinig om trap te nemen'

Getty Images

Driekwart van de werknemers in Nederland wordt door hun werkgever niet gestimuleerd om de trap te nemen. Vaak wordt er op de werkvloer voorkeur gegeven aan het gebruik van de lift.

Dit blijkt uit onderzoek van GfK dat Het Nationale Diabetes Fonds liet uitvoeren in het kader van de Nationale Traploopweek. Aan het onderzoek deden 1.140 werknemers mee.

41 procent van de respondenten neemt de lift omdat het lekker makkelijk is, twee vijfde doet dit omdat zij vinden dat ze op een hoge verdieping zitten en 35 procent heeft geen zin om buiten adem boven te komen.

Europees kampioen zitten

Met het initiatief wil de organisatie voor meer beweging op de werkvloer zorgen. "Nederland is Europees kampioen zitten. Werknemers zitten gemiddeld 7,1 uur per werkdag", aldus Hanneke Dessing, directeur van Het Diabetes Fonds.

"Dit cijfer is zorgwekkend en moet omlaag, werkgevers hebben hierin een essentiële rol. Ze kunnen hun werknemers verleiden te bewegen door bijvoorbeeld duidelijk aan te geven waar de trap is, lunchwandelen te stimuleren en staand werken te faciliteren."

Resultaat

Na twaalf weken zou traplopen al een positief effect hebben op de bloeddruk, het gewicht en fitheid. Met traplopen worden gemiddeld zo'n 10 calorieën per minuut verbrand. Het inlassen van meerdere korte momenten van bewegen per dag zou helpen het metabool syndroom, voorloper van diabetes type 2, te voorkomen.

De Nationale Traploopweek wordt georganiseerd van 11 tot en met 15 april.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • Nu.nl