Wie weet raad? Ze hangen de hele dag voor de televisie

Onze kleinkinderen komen geregeld logeren. Vroeger was dat een feest, tegenwoordig niet meer. Ze zijn 11 en 12 en willen nog maar één ding: tv kijken. Thuis speelt dat minder, daar is meer afleiding voor ze. Maar hier hebben ze geen vrienden. Niets willen ze, alleen tv kijken. Moeten we dit accepteren of ertegen ingaan?

Dring ze niets op

Ik zou zeggen: laat ze. Mijn kleinkinderen worden door hun ouders al overal mee naartoe gesleept. Er is bijna geen museum, pretpark of  bezienswaardigheid waar zij níet geweest zijn. Daarom dring ik ze, als ze bij mij logeren, nooit iets op. Zij hoeven niets en mogen alles waar ze thuis nauwelijks aan toe komen: tv kijken, luieren, zich vervelen, chillen. Heerlijk toch?

Pat van der Velden (68), Den Haag

Waar gaan we naartoe?

Ga met uw kleinkinderen eens een dagje op stap met de trein. Dat vinden ze geweldig, is onze ervaring. Combineer dit met een leuk  museum, bijvoorbeeld Nemo, het Spoorwegmuseum of Archeon. Wedden dat ze dit leuk vinden? En daarna de dag afsluiten met patat en frikadellen. De volgende keer vragen ze: waar gaan we naartoe?

Richard (75) en Ella (72) Brand, Barneveld

Vliering opruimen

Als de kleinkinderen thuis weinig tv kijken, zou ik ze bij mij ook niet te veel laten kijken. Mijn kleinkinderen van 11 en 9 genieten zeker nog van simpele dingen. Met mooi weer laat ik ze mijn auto wassen en geef ze daar een euro voor. Een lol dat ze hebben! Onlangs heb ik ze vanaf de vliering – die ik aan het opruimen ben – alle lege dozen naar beneden laten gooien. Dat was een goed idee. Ik had hulpjes en zij mochten lekker kegelen met de spullen.

Anny van Gend (70), Boxmeer

Leugentje om bestwil

Gewoon zeggen dat de tv stuk is en met de kinderen leuke dingen gaan doen. En de telefoons inleveren, die hebben ze niet nodig. Dan kun je ook eens een goed gesprek hebben met elkaar. Door al die technische dingen worden ze echt niet intelligenter.

Lineke van der Veen (79), Nijmegen

Wat vindt u? Moet ik onze emigratie opgeven voor mijn ouders?

Vanwege mijn gezondheid willen mijn man en ik al jaren emigreren naar het buitenland. We hebben geen kinderen en ik (52) ben enig kind. Mijn ouders zijn achter in de 80 en vinden het vanzelfsprekend dat wij in Nederland blijven om voor hen te zorgen. Ze doen vaak een beroep op ons. We moeten altijd klaarstaan, maar ze hebben weinig interesse in ons. Een warme band is er niet. Mogen wij voor onszelf kiezen en een toekomst opbouwen in het buitenland? Of moeten we in Nederland blijven met als enige reden het verzorgen van mijn ouders?

Hebt u een advies voor deze Pluslezer? Of wilt u zelf een probleem voorleggen? Stuur uw reactie met uw naam, leeftijd en woonplaats vóór 1 december naar: Redactie Plus Magazine, Postbus 44, 3740 AA Baarn (of naar redactie@plusmagazine.nl) o.v.v. ‘Emigreren’ of ‘Wie weet raad’. Misschien staat uw brief dan binnenkort in deze rubriek.

5 Comments

Door Marianne (niet gecontroleerd) op wo, 14-12-2016 - 12:59

Een hele moeilijke keuze!
En zo vanzelfsprekend vind ik het niet.
Wel lekker makkelijk gedacht dat de kinderen wel voor je zorgen als je oud bent.
Ouders hebben, meestal, gekozen voor kinderen.
Andersom is dat niet zo.
Voor alle zorg geldt, als je het met tegenzin doet, doe het dan niet.
Als je je verantwoordelijk voelt voor je ouders, regel dan zorg voor hen. Wel in overleg met hen. Uiteindelijk zijn zij zelf verantwoordelijk voor hun eigen leven.
En jij voor dat van jou!

Door Jeanne (74) Ein... (niet gecontroleerd) op vr, 25-11-2016 - 09:35

Ik vind het nogal bot, het zou niet in je op moeten komen om je ouders dit aan te doen. Je moet blij zijn dat je ze nog hebt en ze kunt verzorgen en vertroetelen, dat hebben zij immers ook vele jaren voor jou gedaan.

Door Marijke mrozewski (niet gecontroleerd) op zo, 20-11-2016 - 22:32

Op een gegeven moment moet je ook voor jezelf kiezen . Jullie hebben nog een hele toekomst.
Ik heb mijn hele leven ook voor andere gezorgd heb het graag gedaan . Maar denk nu had ik ook maar eens wat voor mezelf gedaan.
.

Door Bianca (niet gecontroleerd) op vr, 18-11-2016 - 16:37

U mag voor u zelf kiezen. Het is misschien geen gemakkelijke keuze (gevoelsmatig voelt u zich misschien verplicht om voor hun te zorgen, omdat zij vroeger voor u heeft gezorgd -neem ik aan-) maar u mag best aan uw zelf denken, nu kan het nog. Voor hetzelfde geld worden uw ouders 100 en dan gaat u ook niet meer emigreren...

Door R.de Boer (niet gecontroleerd) op do, 17-11-2016 - 15:09

Als je dat niet van uit je hart doet en alleen omdat het moet, zou ik maar gaan verhuizen.