AOW en pensioen; waar kan ik het best de loonheffingskorting laten toepassen?

Ik ben 66 jaar en inmiddels ontvang ik zowel AOW als pensioen uit mijn bedrijfspensioenfonds. Op welk inkomen kan ik beste de loonheffingskorting laten toepassen?

Zoals ik al eerder schreef, houdt een werkgever of andere uitkeringsinstantie loonheffing in op de bedragen die zij aan u uitbetalen. Afhankelijk van de hoogte van de uitkering die u via zo’n instantie (of werkgever) ontvangt, wordt meer of minder loonheffing ingehouden. Bij het inhouden van de loonheffing wordt rekening gehouden met de zogenoemde loonheffingskorting. De loonheffingskorting is een korting op de verschuldigde loonbelasting/premie volksverzekeringen, die gebaseerd is op de op u van toepassing zijnde heffingskortingen. Door deze korting betaalt u minder belasting en premies. De loonheffingskorting bestaat uit verschillende heffingskortingen. Welke dit zijn, hangt af van uw persoonlijke situatie. De SVB houdt loonheffing in op uw AOW-pensioen De heffingskortingen die u maximaal kunt krijgen op uw AOW zijn:

  • de algemene heffingskorting
  • de ouderenkorting en
  • de alleenstaande ouderenkorting

De SVB past de heffingskortingen die u hoort te krijgen automatisch toe. U kunt er echter ook voor kiezen om de kortingen door uw pensioenfonds op uw (aanvullend) pensioen te laten toepassen. U ontvangt in dat geval een lager netto AOW-pensioen, maar een hoger aanvullend pensioen. Welke keuze voor u voordelig is, hangt af van uw persoonlijke situatie en voorkeur.

In het geval dat u AOW en één ander pensioen ontvangt, kunt u door het beantwoorden van enkele vragen op de site van de SVB bekijken wat gunstiger voor u is. Zie hiervoor:  http://www.svb.nl/int/nl/aow/wizard_loonheffing/index.jsp

N.B. Wilt u de loonheffingskorting laten veranderen? Log dan in met uw DigiD op Mijn SVB en geef uw wijziging door. Geef het ook door aan uw pensioenfonds. Laat de verandering bij uw pensioenfonds in dezelfde maand ingaan.

N.B. Zorg er wel voor dat u de kortingen maar bij één inkomen laat toepassen, want anders betaalt u te weinig belasting (en premies) en moet u later inkomstenbelasting bijbetalen.

Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in onder meer de belastingadvieswereld (sinds 1987). Ook heeft zij een aantal jaren gewerkt als auteur en ontwikkelaar van lesmateriaal bij een opleidingsbedrijf voor de financiële dienstverlening. Op dit moment gebruikt zij haar kennis en ervaring bij de professionele afwikkeling van nalatenschappen en als juridisch/fiscaal adviseur binnen haar eigen bedrijf Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu).

13 Comments

Door cor antonissen (niet gecontroleerd) op vr, 15-5-2020 - 09:55

Het is oerdom om te beleggen . b.v. Egeon had ik een spaardoel om mijn pensioen op te krikken . Het beleggen was een belofte van goeden eieren vele mensen trapten er in , ik ook .Ik kreeg haast geen cent meer maar moest blijven inleggen. Wat er nog stond haalde ik er af , ik kreeg een belasting aanslag er van dus dubbel gepakt . De overheid laat Egeon rommelen en pakt de burger . dus houw je centen op de bank of in een kluisje of ouwe sok.

Door wim (niet gecontroleerd) op di, 5-2-2019 - 19:50

Bij een redelijk pensioen naast de aow is het verstandig om de loonheffingskorting bij geen van beide te laten toepassen. Dit verkleint alleen maar de bijbetaling in de inkomstenbelasting.

Door Jan Honkoop (niet gecontroleerd) op di, 5-2-2019 - 19:28

De belastingsdienst blijkt wederom menselijk vreemd.

Door Jan Honkoop (niet gecontroleerd) op di, 5-2-2019 - 18:52

Op mijn pensioenuitkering (ABP)werd vanaf het begin reeds geen loonheffingskorting toegepast.
Op de uitkering van het SVB werd dit echter wel gedaan.
Dit heb ik in 2017 gewijzigd in geen korting.
Eenvoudig te doen via de website van de SVB bij de vraag loonheffingskorting ja/nee.
Dit kan behoorlijk schelen in de navordering van het afgelopen jaar en het bedrag van de voorlopige aanslag!
Maar blijf alert!Bij was de voorlopige aanslag gebaseerd op gegevens uit 2017.
Het is nog steeds een bende bij de belastingsdienst!
Maar ja toenmalig staastsecretaris(K)Wiebes heeft de belastingbetaler opgescheept met een kostenpost van ruim 770-miljoen(vertrekregeling ambtenaren).

Door Kerkhof (niet gecontroleerd) op ma, 4-2-2019 - 21:36

Jammer er moet zo ie zo rekening worden gehouden met de hoogte van het aanvullend pensioen ,Aantal pensioen onderdelen.
Ik moet altijd bij betalen ondanks alle loonheffingskortingen op 0 heb gezet.

Door Peters (niet gecontroleerd) op do, 16-6-2016 - 12:10

Kan het verstandig zijn om nergens loonheffingskorting toe te laten passen als je een voorlopige aanslag krijgt?

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 15-6-2016 - 17:16

Je hoeft helemaal niet te kiezen, je kunt zowel op de AOW als op het pensioen loonheffingskorting laten plaatsvinden.

Door André Borghols (niet gecontroleerd) op di, 14-6-2016 - 22:13

Ik ben het helemaal eens met de opmerking van Willem Dreijer om helemaal geen loonheffingskorting te laten toepassen.
Het is in ieder geval zinvol om rekening te houden met bijbetaling, door bijvoorbeeld geld aan de kant te leggen op een aparte spaarrekening, dan is het minder pijnlijk.
Als er voldoende aftrekposten zijn (worden ook steeds minder) hoeft het geen probleem te zijn.

Door J. de Vries (niet gecontroleerd) op di, 14-6-2016 - 20:07

De meeste gepensioneerden met een aanvullend pensioen kiezen voor het toepassen van heffingskorting op de AOW-uitkering.
Als je geboren bent na 01-01-1950, je bent gehuwd maar je partner heeft nog geen recht op AOW dan krijg je een zgn. halve AOW van bruto € 783,87 per maand. Op dit bedrag wordt dan geen loonheffing (belasting) ingehouden. Ontvang je daarnaast een (aanvullend) pensioen dan moet je er ervoor zorgen dat daarop geen heffingskorting wordt toegepast anders moet je na afloop van het jaar behoorlijk 'bijbetalen'. Mocht je met je AOW plus pensioen een bovenmodaal inkomen hebben, dan kun je bij de SVB vragen om bij de AOW-betaling (ook) geen heffingskorting toe te passen. Dan hoef je na afloop van het jaar tenminste niet veel of niets meer te betalen.

Door E.Prince (niet gecontroleerd) op di, 14-6-2016 - 18:19

Het is beter de loonheffingskorting nergens toe te laten passen en dit pas na het jaar bij de belastingen te laten verrekenen, want als je meerdere pensioenpotjes hebt, betaal je veel te weinig belasting en moet je het jaar erna flink bijbetalen.Op deze manier bouw je een spaarpotje op om dat te voorkomen.