PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Dit verdient Jan Modaal

De politiek heeft het altijd maar over een modaal inkomen, dat er dan weer net wel of net niet op achteruit gaat als er weer bezuinigd wordt. Maar hoe hoog is dat modale inkomen eigenlijk?

Jan Modaal staat op dit moment voor €36.500 euro op de loonlijst van de politiek. Per maand is dat bruto €2.808 en netto ongeveer €2.021. (cijfers september 2016)

Het karakter Jan Modaal stamt al uit 1968, toen het kabinet De Jong het Centraal Planbureau (CPB) voor het eerst vroeg te berekenen hoe het financieel beleid zou uitwerken op lage en hogere inkomens. Jan Modaal stond model voor een kostwinner van een gezin met twee kinderen, met een salaris dat in Nederland het meest verdiend werd. Vandaag de dag wordt het figuur ‘Jan Modaal’ nog altijd veel gebruikt; hebben bepaalde politieke maatregelen negatief effect op de koopkracht van Jan Modaal, dan wordt er veelal actie ondernomen en worden de maatregelen aangepast.

Maar ondanks dat de politiek het woord modaal nog graag in de mond neemt, moet je je afvragen of mensen zich in deze term nog wel herkennen. Binnen een groter huishouden zijn er niet meer zoveel alleenverdieners. In het merendeel van de moderne gezinnen komt anderhalf salaris binnen, omdat de partner ook enkele dagen per week een betaalde baan heeft. Bovendien, zo zegt het CPB, is Jan Modaal niet erg met z´n tijd mee gegaan. Hij heeft geen hypotheek of huursubsidie, zodat bezuinigingen op die gebieden niet meegenomen worden in de berekening van zijn koopkracht. Bovendien is hij een statische figuur. Zijn kinderen worden maar niet groter, gaan nooit het huis uit, hetgeen de inkomenspositie van een huishouden ook danig kan veranderen.

Er zijn tegenwoordig zoveel facetten die een inkomen van een huishouden bepalen, dat mensen zich niet meer in algemene beelden herkennen. Degenen die een beter beeld willen hebben van hoe hun koopkracht zich ontwikkelt, kunnen het beste naar de website van budgetinstituut Nibud gaan. Daar staat een koopkrachtberekenaar, die berekent wat voor koopkrachtverandering u de komende tijd te wachten staat, met welke gezinsamenstelling.

Reactie toevoegen

21 Comments

Door S.I.R Trommelen (niet gecontroleerd) op vr, 4-8-2017 - 22:51

Weer zo,n ja-knikkers,die zat geld heeft op de bank...Waarschijnlijk een VVDer...de regering houdt ons allemaal voor het lapje,volgens deskundigen zijn wij,de werkende en steuntrekkende en gepensioneerden, 15 jaar in inkomsten teruggegooid,omdat de regering ons geld zonodig moet uitgeven in de EU en de zogenaamde asielzoekers landen en Afrika...want de regering zelf hebben zichzelf wel aldoor opslag gegeven en nog teren ze op ons inkomen voor hun feestjes,auto,S en Reisgelden...Hoezo niet zeuren en mond houden???Wat krijgt hij per maand dan??en wat voor toeslagen neemt jij dan...??

Door Joke (niet gecontroleerd) op vr, 4-8-2017 - 22:44

Ik ben weduwe heb aow en 2 buitenlandse pensioenen. Bij elkaar heb ik 36.500 bruto maar hou netto €1500 over omdat ik dubbele belasting betaal. Hou nu al mijn hart vast dat de zorg niet teveel omhoog gaat.
Dus in mijn geval klopt de berekening totaal niet!

Door Ad Koster (niet gecontroleerd) op vr, 4-8-2017 - 19:57

Mijn situatie is redelijk vergelijkbaar. Ik ben eind 2007 met een speciale regeling in de Vut gegaan en ben in november 65 geworden. Ik krijg nu tot eind september geen AOW en ook geen overbrugging, want we hebben een eigen huis. Moet dus met een krappe 600 euro pensioen per maand rond zien te komen, gedurende die 9 maanden. Ook mijn vrouw is 7 jaar jonger, dus ook voor mij dat AOW gat. Vanaf oktober ontvang ik dus zelf AOW + dat pensioen. Alleen gaat er dan weer meer belasting van dat pensioen af, dus zal dat wel minder dan 500 euro worden. Nee, die 3000 euro van Rutte hebben maar weinig Nederlanders.

Door Jacques Dorenbos (niet gecontroleerd) op vr, 4-8-2017 - 17:45

Wordt erg moe van al die mensen met een mening en niet verder kunnen kijken dat hun neuslang is. Kees eigen situatie.

Vraagje hoeveel miljard ' herverdeelt' de overheid en wat is dat als percentage van ons nationaal inkomen. Bij wie komt dat terecht?

Door Jessica (niet gecontroleerd) op vr, 4-8-2017 - 14:54

Over het algemeen leidt bijstelling van een begrip tot een betere meningsvorming en dat (hopelijk) weer tot beter beleid. Ja, denk er dus eens over na!

Door marga (niet gecontroleerd) op vr, 4-8-2017 - 13:59

Als ik zo de commentaren lees kan je eigenlijk niet meer van MODAAL spreken. Dit is achterhaald met al die aanpassingen en bezuinigingen. Iemand zegt we hebben het zo slecht nog niet maar de meest AOW ers onder ons hebben het ook niet zo best tenzij je een topfunctie bekleed hebt in het werkend leven
Of bij de regering zat
Ik denk als je alle aow ers op een rijtje zet er 80 procent beroerd aan toe is
En rekenen?! zoals de meeste zeggen hier en wat we krijgen en wat we hebben dat doen zij met een een VORK in hun voordeel
Wij krijgen het niet en met ons 80procent van de aow ers niet

Door theo (niet gecontroleerd) op ma, 10-7-2017 - 11:13

Mensen loop allemaal niet zo goedkoop te klagen wij hebben het nog goed in nederland wees eens blij als je op de 65pl leeftijd nog gezond bent dan ben je pas MILJONAIR.Hoeveel jonge mensen die zijn heengegaan hebben jullie al overleeft= dus Mond houden

Door Gerard (niet gecontroleerd) op zo, 23-4-2017 - 22:48

Jantje, dan heb je vast een pensioen, want daar houdt men meer belasting en premies van in. Of wel, je krijgt geen arbeidskorting. Tja en toch is pensioen uitgesteld loon. Pensioen is iets waar de Staat lekker in kan graaien. En ze willen nog meer.

Door Gerard (niet gecontroleerd) op zo, 23-4-2017 - 22:44

Mijn vervroegd pensioen is bruto hoger, maar netto lager. Een duidelijker voorbeeld om aan te tonen dat gepensioneerden worden bestolen door Rijksfinanciën is er niet.

Door A Jongen op do, 23-2-2017 - 21:13

Ja dat zou ik ook wel graag willen verdienen.
Jullie kunnen beter eens nagaan wat waarschijnlijk het grootste gedeelte van de Nederlanders verdiend. Als dat Jan Modaal is dan zijn er héél véél arme mensen in Nederland.
Dan is het trouwens wel duidelijk dat de regering dan van het inkomen van Jan Modaal uitgaat. Dan kunnen ze immers nog genoeg bezuinigen.