PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Dit verdient Jan Modaal

De politiek heeft het altijd maar over een modaal inkomen, dat er dan weer net wel of net niet op achteruit gaat als er weer bezuinigd wordt. Maar hoe hoog is dat modale inkomen eigenlijk?

Jan Modaal staat op dit moment voor €36.500 euro op de loonlijst van de politiek. Per maand is dat bruto €2.808 en netto ongeveer €2.021. (cijfers september 2016)

Het karakter Jan Modaal stamt al uit 1968, toen het kabinet De Jong het Centraal Planbureau (CPB) voor het eerst vroeg te berekenen hoe het financieel beleid zou uitwerken op lage en hogere inkomens. Jan Modaal stond model voor een kostwinner van een gezin met twee kinderen, met een salaris dat in Nederland het meest verdiend werd. Vandaag de dag wordt het figuur ‘Jan Modaal’ nog altijd veel gebruikt; hebben bepaalde politieke maatregelen negatief effect op de koopkracht van Jan Modaal, dan wordt er veelal actie ondernomen en worden de maatregelen aangepast.

Maar ondanks dat de politiek het woord modaal nog graag in de mond neemt, moet je je afvragen of mensen zich in deze term nog wel herkennen. Binnen een groter huishouden zijn er niet meer zoveel alleenverdieners. In het merendeel van de moderne gezinnen komt anderhalf salaris binnen, omdat de partner ook enkele dagen per week een betaalde baan heeft. Bovendien, zo zegt het CPB, is Jan Modaal niet erg met z´n tijd mee gegaan. Hij heeft geen hypotheek of huursubsidie, zodat bezuinigingen op die gebieden niet meegenomen worden in de berekening van zijn koopkracht. Bovendien is hij een statische figuur. Zijn kinderen worden maar niet groter, gaan nooit het huis uit, hetgeen de inkomenspositie van een huishouden ook danig kan veranderen.

Er zijn tegenwoordig zoveel facetten die een inkomen van een huishouden bepalen, dat mensen zich niet meer in algemene beelden herkennen. Degenen die een beter beeld willen hebben van hoe hun koopkracht zich ontwikkelt, kunnen het beste naar de website van budgetinstituut Nibud gaan. Daar staat een koopkrachtberekenaar, die berekent wat voor koopkrachtverandering u de komende tijd te wachten staat, met welke gezinsamenstelling.

Reactie toevoegen

14 Comments

Door Gerard (niet gecontroleerd) op zo, 23-4-2017 - 22:48

Jantje, dan heb je vast een pensioen, want daar houdt men meer belasting en premies van in. Of wel, je krijgt geen arbeidskorting. Tja en toch is pensioen uitgesteld loon. Pensioen is iets waar de Staat lekker in kan graaien. En ze willen nog meer.

Door Gerard (niet gecontroleerd) op zo, 23-4-2017 - 22:44

Mijn vervroegd pensioen is bruto hoger, maar netto lager. Een duidelijker voorbeeld om aan te tonen dat gepensioneerden worden bestolen door Rijksfinanciën is er niet.

Door A Jongen op do, 23-2-2017 - 21:13

Ja dat zou ik ook wel graag willen verdienen.
Jullie kunnen beter eens nagaan wat waarschijnlijk het grootste gedeelte van de Nederlanders verdiend. Als dat Jan Modaal is dan zijn er héél véél arme mensen in Nederland.
Dan is het trouwens wel duidelijk dat de regering dan van het inkomen van Jan Modaal uitgaat. Dan kunnen ze immers nog genoeg bezuinigen.

Door foxg52 (niet gecontroleerd) op do, 23-2-2017 - 21:10

Overbrugging kregen wij niet. Omdat de afdeling van mijn man ging sluiten heeft hij gezegd bij zichzelf dat hij zolang door zou werken totdat de zaak alles geregeld had om verder te gaan met een andere afdeling. Hierdoor heeft hij 3maand te lang doorgewerkt. Was hij 3 maand eerder gestopt dan had hij een overbrugging kunnen krijgen van een half jaar. Maar de zaak heeft hem hier niet op gewezen. Terwijl ze het volgens mij donders goed wisten.
Ook hebt u het over de aow maar u moet er wel even bij zeggen dat u een aow uitkering krijgt voor de helft van twee personen. Dus niet de aow voor 1persoon. Nee!! De echtgenoot moet zorgen voor de tweede helft van de aow door er maar voor te zorgen om te werken om die tweede gedeelte erbij te verdienen. Terwijl die echtgenoot hoogstwaarschijnlijk nooit gewerkt heeft buiten de deur.
Ik zelf vind dat ze er rekening mee hadden moeten houden dat de echtgenoten van 1950 tot ongeveer 1955 geboren vroeger moesten zorgen voor de kinderen die er kwamen. Deze mensen werden eigenlijk verplicht om thuis bij de kinderen te blijven. Dus werd er niet verwacht dat ze buiten de deur zouden werken.
Hierdoor zitten zij nu dus in de shit om het maar ruw te zeggen.
En de helft van een tweepersoons aow is op dit moment rond de 750 euro. Zou je een 1persoons aow krijgen dan zou dat rond de 1100 zijn.

Door lowie (niet gecontroleerd) op do, 23-2-2017 - 18:15

ja volgens Rutte maar met zijn Pinoccio neus kan je er maar beter niet te veel van geloven ??oplichter??

Door L. GRASHUIS op di, 21-2-2017 - 20:41

ik ben 6 jaar geleden met een speciale regeling in de vut gegaan, niet wetende dat de aow leeftijd zo snel verhoogd ingevoerd zou worden, heb in 2016 daardoor een half jaar geen aow uitkering genoten, en een klein overbruggingspensioen gehad gedurende dat half jaar.Mijn vrouw is 7 jaar jonger, dus ik zit nu ook nog met een aow gat. ik ben ook altijd alleenverdiener geweest, dus wat heet modaal? mijn aow en pensioen samen zijn nu ongeveer 1600 euro netto per maand.dit dankzij al die nieuwe regelingen moet ik nu nog 2 jaar langer met 1 aow doen, want mijn vrouw krijgt haar aow pas op 67 jarige leeftijd en niet op 65 jarige leeftijd waarop we gerekend hadden, dus wat heet nu nog modaal zeg, gewoon een lachertje.Had ik maar 2100 euro netto zeg.

Door lidy van lankeren op ma, 20-2-2017 - 12:42

Grens van 35000 euro bruto en dat is dus min 40 procent? Nee, de participatiewet is ingetreden, dus moet het gezinsinkomen ook worden gedeeld met de chronisch zieke uithuisgegane kinderen. Het pensioengat wordt daardoor alleen maar groter tot de 50 jaar gewerkt hebbende vader, alleenverdiener, met pensioen gaat en alleen voor hem aow krijgt en eindelijk zijn vrouw kan bijstaan met de mantelzorgtaken waar de wmo geen hulp bij wil bieden. Dan wordt het dus 1200 euro netto per maand..... tjaaaaa

Door Ot (niet gecontroleerd) op za, 18-2-2017 - 12:19

Het gezegde Modaal van 36,500 € per jaar zal voor heeel veel Nederlanders als water in je mond klinken
Heel veel mensen moeten het met de helft doen dus met zogenaamd Modaal kan men niet rekenen dit geeft een vertekend beeld
En al helemaal als je in de AOW komt of arbeids- ongeschikt wordt
De berekeningen slaan nergens op net als de bewering van Rutte dat volgens het CBR het gemiddelde inkomen rond de 3000 € ligt slaat nergens op kijk naar de daad werkelijke cijfers
Dit is alleen kijken naar de yuppies en de hogere ambtenaren Jan met de pet op word niet mee geteld
de groeten
o.jongstra

Door Diny (niet gecontroleerd) op za, 18-2-2017 - 09:51

€ 36,500.... Dat verdienen wij samen nog niet eens, mijn man werkt fulltime en ik parttime....
Beiden op tijdelijke contracten en binnen elke twee jaar ophoepelen en de ww induiken totdat er weer een werkgever is die hou wilt hebben....

Door frans janssen (niet gecontroleerd) op vr, 17-2-2017 - 21:59

en wat te denken van de pensioenen die zijn al 15 jaar niet meer aangepast dus per jaar is dat 2 % loonsverhoging x 15 jaar = 30% dus veel gepensioeneerden leven in bittere armoe en moeten vaak nog op hun 70 tot 75 ste gaan beunen want bij een werkgever komen ze niet meer aan de bak.