Bij welke temperatuur mag ik werk weigeren?

Ik werk in de buitenlucht en dat is met het warme weer bepaald geen pretje. Eigenlijk wil ik meer pauzes of als het nog veel warmer wordt helemaal niet werken. Bij hoeveel graden Celsius mogen we als werknemers het werk neerleggen?

Een werkgever moet er voor zorgen dat werknemers geen gezondheidsschade oplopen door te hoge temperaturen op de werkplek. Dit is vastgelegd in artikel 6.1 van het Arbobesluit, zoals voor het laatst gewijzigd in 2007. Indien het klimaat op de werkplek toch gevaar oplevert, schrijft lid 4 voor dat de werkgever ‘persoonlijke beschermingsmiddelen’ dient te verstrekken.

Een absolute grens (bijvoorbeeld 30, 35 of 40 graden Celsius) staat niet in de Arbowet. Dat kan ook bijna niet, nu elke persoon weer anders reageert op hitte. Bovendien zegt de temperatuur niet alles, ook factoren als luchtvochtigheid, wind, verdamping en kleding spelen mee.

Pas rond 40 graden echt gevaar

Als ideale zomer temperatuur geldt voor kantoorwerk een temperatuur tussen de 23 en 26 graden, bij een relatieve vochtigheid tussen de 35 en 60 procent en een windsnelheid van 0,25 meter/seconde (Bron: Praktijkgids Arbeidsveiligheid 2003/FNV Bondgenoten). Bij fysiek zwaarder werk komen deze temperaturen uiteraard lager uit. Toch bestaat volgens het Arbeidsinspectie Loket pas vanaf temperaturen hoger dan 40 graden echt ernstig risico voor de gezondheid.

Warmteuitslag, hittekrampen of hitteberoerte kunnen zich dan voordoen. Daarnaast levert aanhoudende hitte veiligheidsrisico’s op door afnemende concentratie. Dit is met name gevaarlijk voor chauffeurs, machinisten en beveiligingsfunctionarissen. Ook zwangere vrouwen lopen extra risico. Ook onder de 40 graden kan hitte nog steeds gevaarlijk zijn. Met name bij werken in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid of bij arbeid in de volle zon.

Maatregelen

Werkgevers kunnen een groot aantal maatregelen nemen om gezondheidsschade te voorkomen. Voorbeelden zijn: langere pauze’s of tropenroosters, installeren van (extra) airco, vertrekken van drinken, warmte afzuigen, uitstellen van zwaar werk, luchtige kleding adviseren, plaatsen van zonwering, etc.

Verzuimt een werkgever dit te doen dan kunnen werknemers een klacht indienen bij de Arbeidsinspectie (AI) als zij vermoeden schade te leiden door de hitte. De AI kan vervolgens eisen dat de werkgever maatregelen neemt. Is de temperatuur hoger dan 40 graden Celsius dan kan tevens het werk worden stilgelegd. Overigens voert de Arbeidsinspectie ook reguliere controles uit.

Ook lage temperaturen gevaarlijk

Niet alleen te hoge, ook te lage temperaturen zijn gevaarlijk. Bovendien kan het werk door extreme kou niet goed meer worden verricht door verminderde bloedtoevoer naar de ledematen. Daarnaast is werken bij te lage temperaturen gewoon onplezierig.

De werkgever moet bij te koude omstandigheden extra kleding en handschoenen verschaffen. Dit is al nodig beneden de 15 graden. FNV Bondgenoten stelt dat het werk moet worden stopgezet als bijvoorbeeld de verwarmingsinstallatie op kantoor is uitgevallen. Bij kantoorwerk beweegt men namelijk weinig en zijn werknemers ook vaal onvoldoende warm gekleed.

De grootste risico’s lopen echter vooral bouwvakkers en andere werknemers die buiten werken. Ook glazenwassers en schoorsteenvegers lopen extra risico als het koud is en bovendien hard waait. Dit vergroot de kans op bevriezing van handen en voeten.

31 Comments

Door Joop (niet gecontroleerd) op zo, 1-12-2019 - 22:50

Ik werk als schilder buiten.het is 4 graden boven nul.is dat normaal. Mag je dan nog schilderen buiten.

Door Roberto24 (niet gecontroleerd) op di, 27-8-2019 - 21:05

Ik werk in een kas en realiseer me niet dat een Westers ontwikkeld land dit kan doen met hardwerkende 'Orientals' met lage lonen. gisteren was het "slechts" 31 graden dus we werkten tot 16 uur, natuurlijk tegen 10 uur 's morgens stond de hitte aan onze voeten. de jaloezieën waren helemaal niet ingetrokken, dus we konden de hele dag "bruinen". we waren nog niet eerder begonnen tegen 10 uur 's morgens stond de hitte aan onze voeten. de jaloezieën waren helemaal niet ingetrokken, dus we konden de hele dag "bruinen". we waren nog niet eerder begonnen( 7 uur 's ochtends), er werd geen water verstrekt, dus iedereen die kon fietsen, kon in de gootsteen stappen die niet zou lopen maar een half uur letterlijk warm water zou drinken. er was natuurlijk geen uitwisseling met collega's in koudere kamers, zoals gewoonlijk, maar iemand die daar niet mee sympathiseerde kookte de hele dag in de stookruimte. een van zijn collega's oververhit, maar omdat hij geen medische zorg nodig had, noemde hij de baas niet eens. Vandaag was het maar we waren klaar om 14.00 uur vanwege de 34 graden. Ik weet niet hoeveel graden maar de luchtvochtigheid was zeker erg hoog omdat er geen lucht was. Vertel me dat iemand het kan doen met mensen di als ze dat niet waren, zou het 1 cent zijn, geen miljard ... dit is moderne slavernij.

Door Agnes Ouwendijk (niet gecontroleerd) op di, 27-8-2019 - 16:52

Maak mij zorgen mijn echtgenoot is 59 jaar en hij is isoleerder, hij moet in een nieuwe tuinderskas vaak werken buiten 33°binnen 60°, dagen,achter elkaar, is toch waanzin, of aan ketels die 60 ,70°,zijn,sommige kollegas vallen flauw, of de hele dag kruipen in kruipruimtes of op een dak op de grond liggen op het ijs van het dak sneeuw, sorry ik vind dit onmenselijk en dan ook nog een karig loon, maak mij vaak zorgen mijn man is een harde werker,

Door Rob (niet gecontroleerd) op do, 25-7-2019 - 11:04

Ik ben straatmaker en ik snap niet dat er voor buitenwerk geen Maximum temperatuur is. Ze roepen voluit dat je niet langer als 10 min in de zon mag zitten omdat je een hoog risico loopt op huidkanker.Het wordt toch eens tijd dat ze een maximumtemperatuur gaan instellen voor mensen die buiten werken en niet de hele dag met hun rest op een stoel zitten bij de airco.

Door Hennie (niet gecontroleerd) op wo, 26-6-2019 - 15:03

Ben nu gepensioneerde was mijn hele leven koelmonteur als het boven de 35 graden werd was ik en vele collega,s bijna niet meer thuis 18 uur of meer op een dag was normaal.Warme auto in naar de klant vriescel in machine kamer in temperatuur verschillen van 50 graden of meer ga maar eens op een dak werken waar de machine staat gereedschap langs de ladder omhoog trekken. Het zweet liep aan alle kanten langs je heen en de bedrijfsleider maar roepen monteur duurt het nog lang alles ontdooid.
Maar die tijd heb ik gehad

Door Max (niet gecontroleerd) op wo, 26-6-2019 - 08:53

Ziek melden is de enige oplossing. Als het bedrijf niet om je geef, moet je ook niet om het bedrijf geven en kiezen voor jezelf

Door Dominic (niet gecontroleerd) op di, 25-6-2019 - 22:26

Ik snap je frustratie maar niet iedereen is hetzelfde .. ik ben verhuizer van beroep en sta met 30 graden plus gewoon te zwoegen om het werk af te krijgen met een glimlack op me gezicht .. neemt niet weg dat ook ik het heel warm heb .. hoort bij het vak ..

Door Co (niet gecontroleerd) op zo, 23-6-2019 - 23:08

Inderdaad vindt het schandalig. Ik ben dan geen dakdekker maar schilder van beroep. Tevens de verf drupt mij zowat van de kwast af, alsof het water is, en dan over de blaasjes nog te zwijgen die op deuren en kozijnen direct zichtbaar zullen zijn. Nee heel fijn geregeld hier in Nederland.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 21-6-2019 - 22:47

Bij mijn werk staan aankomende week mensen tussen 2 ovens in dus dit komt zeker boven de 40 graden maar nee hoor geen extra pauze in 1 dienst van 6 tot 3 hebben we 2x 15 min pauze , wat kan hiermee??????

Door J (niet gecontroleerd) op zo, 21-4-2019 - 15:12

Je bent niet goed