'Goed nieuws dalende werkloosheid slechts halve verhaal'

Het ministerie van Sociale Zaken maakte bekend dat de werkloosheid in Nederland is gedaald. Toch ontdekte Unie KBO een andere realiteit bij 50-plussers.

Missende informatie

Volgens het ministerie is de werkloosheid in het eerste halfjaar van 2016 met 0,5 procent gedaald. Wat het ministerie niet vermeldt, is dat de werkloosheid ten opzichte van vorig jaar juni juist is gestegen: van 4,6 naar 4,9 procent. Onder 50-plussers is die toename 7,7 procent, onder 55-plussers 8,6 procent.

Een verklaring voor de deels missende informatie is de rekenwijze van het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat uitgaat van de leeftijdscategorie 45 tot 75-jarigen. Het UWV houdt op haar beurt cijfers bij van het aantal verstrekte WW-uitkeringen. En die informatie is gedetailleerder.

'Kwalijke zaak'

"Al eerder constateerden we dat er met werkloosheidscijfers gegoocheld wordt", zegt directeur Manon Vanderkaa van Unie KBO. "Ontkenning van de hoge en zelfs stijgende werkloosheid onder ouderen is een ernstige zaak. Van de 55-plussers heeft 8,6 procent een uitkering. Voor deze groep is het perspectief op werk tot het pensioen heel somber."

De laatste tijd gaat het wel steeds iets beter met de werkloosheid onder ouderen.

Bron: Unie KBO

5 Comments

Door JanmetdePet (niet gecontroleerd) op vr, 12-8-2016 - 09:34

Ik krijg als werkloze 60 jarige ex defensieambtenaar wachtgeld en sta dus niet geregistreerd bij UWV

Door Martin van den ... (niet gecontroleerd) op do, 28-7-2016 - 11:42

Kareltje, jij snapt het. belangrijkste zin in je reactie: de regering neemt ons gewoon in de maling. Zoals met alles. Ik heb aan het ministerie eens opgevraagd wat de definitie is van werkloze. Let op, dat is iemand die minder dan 12 uur per week werkt EN op zoek is naar meer werk. Maar voor ons gewone mensen is een werkloze iemand met een uitkering en dat is heel wat anders.

De meeste gepensioneerden denken dat er nog steeds werk zat is, zoals in hun tijd. Maar door alle technologische ontwikkelingen en het feit dat goed opgeleide tweeverdieners de baantjes van laag opgeleiden inpikken, zitten er heel veel mensen thuis die ook gewoon zouden kunnen werken voor hun geld. Maar daar hebben we wél een overheid voor nodig die zich actief inzet om dat te bereiken. Want we zouden natuurlijk de ondernemers kunnen dwingen om iemand uit de bijstand te halen voor dat baantje als koffiejuffrouw, kassajuffrouw of vakkenvuller. Maar die achterlijke, middeleeuwse liberale ideologie schrijft voor dat de overheid zich nergens mee moet bemoeien en al helemaal geen regeltjes op mag leggen aan de dames en heren ondernemers. Die dus gewoon doen waar zij zin in hebben, of dat nou goed of slecht voor de maatschappij is. Maar als een gewone burger zoiets doet, dan zijn de rapen gaar.

Iedereen die vindt dat de mensen met een uitkering aan werk moeten worden geholpen, moet NIET stemmen op VVD, PVV, D66, CDA of PvdA. Deze liberale partijen willen namelijk dat de werkeloosheid blijft bestaan. Anders kunnen de ondernemers niet meer zeggen: voor jou honderd anderen. En dan kunnen we weer eens een fatsoenlijk loon eisen. Maar dat mag iet van de liberale partijen, want de winst moet natuurlijk wél in HUN (aandeelhouders)zakken terecht komen.

Door Kareltje (niet gecontroleerd) op ma, 25-7-2016 - 14:58

Ik geloof van al die statistieken niets meer, de regering neemt ons gewoon in de maling omdat de verkiezingen er aan komen.
Volgens mij is de echte werkeloosheid boven het miljoen, maar het wordt in allerlei kleine stukjes opgedeeld.

Door irma (niet gecontroleerd) op ma, 25-7-2016 - 09:38

Ik ben zelf 54 jaar. Ik zoek werk maar sta niet ingeschreven bij de UWV.
Zo zullen er volgen mij nog velen zijn, vooral vrouwen. Mensen die geen recht hebben op een WW uitkering of mensen die weer willen gaan werken. Als je deze groep zou kunnen meten, zullen de cijfers er nog anders uit zien.

Door DPet (niet gecontroleerd) op zo, 24-7-2016 - 16:27

Hoe tellen ze dan als mensen uit de ww in de bijstand of iow komen ? Blijven dat werkloze , en de mensen die zich laten uitschrijven bij het UWV.........