Anonieme tips terug naar pre-corona

Anonieme melding
Getty Images

Het aantal meldingen bij Meld Misdaad Anoniem (M.) is terug op het niveau van voor de coronapandemie. In 2022 stuurde het meldpunt 18.857 meldingen naar de politie en andere opsporingsinstanties. Dankzij de tips werden minstens 3.046 verdachten opgespoord.

Dat meldt M. Tijdens de coronapandemie lag het aantal meldingen bij M. hoger. Dat kwam mede door de grote maatschappelijke verontwaardiging over geweld en vernielingen bij de rellen in binnensteden en doordat sommige signalen van criminaliteit zichtbaarder werden.

Ruim de helft van de tips (10.241) is drugsgerelateerd, van internationale smokkel tot en met straathandel. Op de tweede plaats staan geweldsdelicten (2.009 tips), zoals mishandeling, schiet- en steekincidenten of moord en doodslag. Ook heeft M. 1.580 tips ontvangen naar aanleiding van opsporingsprogramma's, gevolgd door 1.377 tips over financieel-economische delicten, zoals witwassen en crimineel vermogen.

Meld Misdaad Anoniem bestaat twintig jaar. Sinds de oprichting stuurde het meldpunt ruim 305.000 meldingen naar de politie en opsporingsdiensten. Mede dankzij deze tips zijn minstens 36.000 aanhoudingen verricht.

Bron: MeldMisdaadAnoniem

Auteur 
  • Perry van Dijk