Tellen gratis maanden mee in de contractperiode?

De eerste twee maanden zijn vaak gratis bij het afsluiten van een (jaar)abonnement. Maar sommige sportscholen beweren dat je pas na 14 maanden je abonnement mag opzeggen, omdat die eerste twee ‘’niet meetellen’’. Staan ze in hun recht? De rechter kwam met de volgende uitspraak.

Zo'n abonnement met twee gratis maanden mag je al na twaalf maanden opzeggen. Je zit er niet veertien maanden (een jaar plus twee gratis maanden) aan vast. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Amsterdam. In deze zaak had een man op 1 januari 2017 een jaarabonnement bij sportschool Basic-Fit afgesloten. Hij maakte daarbij gebruik van een tijdelijk aanbod waarbij de eerst twee maanden gratis zijn. Aan het eind van het jaar zegde hij zijn lidmaatschap op. Hij had de abonnementskosten van maart tot en met december betaald en hij trok zijn machtiging voor automatische overschrijving in. Basic-Fit wilde nog twee maanden abonnementskosten. De man wilde niet betalen en zo kwam de zaak bij de rechterbank terecht.

Mail

Volgens de sportschool heeft de man gebruik gemaakt van een aanbieding die alleen geldig is in combinatie met een jaarcontract. Het gaat dus om 2 + 12 maanden. Janauari en februari waren gratis, en de man moet van maart tot en met februari betalen. Omdat het een tijdelijke acties was, stond dit niet in de algemene voorwaarden. Wel beweert de sportschool dat er een welkomst e-mail is gestuurd met daarin deze voorwaarde.

Bij de rechter kon de sportschool de welkomst e-mail niet laten zien. De rechter oordeelde daarom dat de sportschool niet kon aantonen dat het abonnement voor 2 + 12 maanden zou gelden. Het jaarabonnenemt geldt daarom voor 12 maanden, waarvan de eerste twee gratis zijn. De sportschool kan dus niet nog twee maanden abonnementsgeld eisen van de deelnemer.

Bron: schuldinfo.nl